Material Matters - Het alternatief voor onze roofbouwmaatschappij
Recensie

Boekrecensie ‘Material Matters’

Het alternatief voor onze roofbouwmaatschappij

Door | 2 juli 2018 | 1 reactie

Het schijnt een van de meest bekeken uitzendingen te zijn van VPRO Tegenlicht, waarin Thomas Rau spreekt over ‘Het einde van bezit’. Samen met zijn zakenpartner en echtgenote Sabine Oberhuber schreef hij daarover het boek Material Matters. In heldere taal en met concrete voorbeelden geven zij allerlei ‘out-of-the-box’ ideeën en oplossingen over de huidige economie én ons wereldbeeld en onze rol op aarde.

 

Producten zijn voor consumenten een oplossing van een probleem of behoefte. Maar als je een probleem té goed oplost maak je jezelf overbodig. De lamp die de consument voorziet van licht moet niet te lang meegaan, want dan is er geen behoefte om nog een lamp te kopen. Veel verkopen is een wens van de producent, omdat dan je bedrijf groeit. Groei is in de huidige economie de heilige graal voor onze welvaart en daarmee veroorzaker van allerlei duurzaamheidsproblemen, zo schetst Rau. We leven immers in een gesloten systeem: de aarde is een limited edition. Dus moeten we zuinig zijn met de eindige materiële bronnen en beseffen dat alles samenhangt en van waarde is. Daartoe moeten we de economie omvormen tot een economie waar alles wat ons eindig ter beschikking staat, blijvend inzetbaar wordt.

 

Voordenken in plaats van nadenken

Volgens Rau is de huidige manier van inrichten van de productieketen debet aan de problemen. De producent heeft de macht. De consument wordt opgezadeld met het probleem, de oude producten. Daar voelt de consument zich echter niet verantwoordelijk voor. Rau pleit er dan ook voor om macht en verantwoordelijkheid terug in een hand te brengen. Degene die in het productieproces beslissingen neemt dient verantwoordelijk te zijn voor de consequenties. Economische groei en welvaart moeten losgekoppeld…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen