Het ei van columbus cover
Boeken

De beste methode voor een innovatief concept

Het ei van Columbus

Door | 14 oktober 2016

'Het ei van Columbus' is een boek en praktische methode die je helpt om zelf een grensverleggend innovatief concept te kunnen ontwikkelen. Je krijgt tips aangereikt hoe je out of the box en disruptief kunt leren denken.

 

Ons brein is namelijk gewend om vaste patronen te volgen. Als je het niet provoceert en traint, kom je niet tot een 'ander' inzicht. 95% van de mensen is linksbreinig (analytisch denkend) en 5% is rechtsbreinig (creatief denkend). Als je je hersenen in balans brengt, kom je tot ideeën van toegevoegde waarde. Denk aan een voetbal voor kinderen in ontwikkelingslanden die geen elektriciteit hebben en de bal tijdens het voetballen oplaadt, zodat de kinderen 's avonds een lamp in de bal kunnen steken en hun huiswerk kunnen maken in het donker. 

 

Groei van bedrijven en oplossen problemen

Michael Porter, een van de meest gewaardeerde managementstrategen ter wereld, geeft aan dat toekomstige bedrijven alleen nog maar winst zullen maken als ze hun groei koppelen aan het oplossen van een maatschappelijk of wereldprobleem. Bedrijven van de toekomst brengen vernieuwing, zijn in staat hun DNA te koppelen aan latente behoeften van doelgroepen, lossen een relevant maatschappelijk probleem op en zijn daarom van grote betekenis voor de samenleving. 

 

Denktank

Monique Juffermans richtte daarom een denktank op met de naam Het ei van Columbus, welke uitmondde in een boek met manieren om innovatief te denken. Elk jaar lost de denktank een groot maatschappelijk probleem op waar bedrijven baat bij hebben. Het eerste vraagstuk dat werd opgelost is food waste. Wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel (50% van de productie) terwijl 1 miljard mensen dagelijks honger heeft (bron: Universiteit van Wageningen). Er werden 100 oplossingen bedacht tegen food waste met bedrijven zoals FrieslandCampina, Univeg, Tetra Pak, Bake Five en La Place.

 

12 vooraanstaande conceptdenkers

Voor de totstandkoming van dit boek zijn interviews gehouden met 12 vooraanstaande conceptdenkers over hun werkwijze. Het is niet zo moeilijk om te innoveren. Je hoeft alleen maar te beginnen. Dit boek helpt je op weg.

 

De geïnterviewde conceptdenkers zijn:
- Daan Roosegaarde, kunstenaar en innovator
- Edward de Bono, bedenker van de term lateraal denken, schreef 79 boeken over ‘creatief denken’
- Erwin Olaf, internationaal conceptuele fotograaf
- Erik Kessels, één van de bekendste conceptdenkers in reclameconcepten
- Wim Michels, oprichter Hallo Academie, traint in concept- en strategie-ontwikkeling
- Piet Hein Eek, meubelontwerper
- Rob Wagemans, concrete multidisciplinair architectenbureau
- Jan Jansen, één van Nederlands bekendste conceptuele schoenenontwerpers
- Lidewij Edelkoort, trendforecaster
- Joep van Lieshout, vrij kunstenaar
- Frank Tjepkema, ontwerper
- Goos Geursen, strateeg en schrijver van vijf boeken over conceptdenken

 

Meer informatie

Auteur: Monique Juffermans

Uitgeverij: Dutchlabel

ISBN: 978 90 8251 740 8

Prijs: € 50,00

 

Innovatief denken in praktijk

Het boek presenteert een methode om tot innovatief denken te komen en tegelijk een wereldprobleem op te lossen. Om bedrijven te helpen dit in hun dagelijkse praktijk toe te passen komen 100 conceptdenkers op 23 maart 2017 samen in het Amstel Hotel te Amsterdam. Dit hotel wordt tijdelijk om gebouwd tot Denkhotel. Tijdens deze dag zullen ’s werelds 100 beste denkers van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat op de proef gesteld worden om de problemen van de bedrijven samen op te lossen. Je checkt in met een probleem en je checkt uit met een innovatieve oplossing die ondertussen een wereldprobleem oplost. Bedrijven mogen alleen meedoen als ze tegelijkertijd ook een wereldprobleem oplossen. Dit wordt gedaan met de methode uit het boek Het ei van Columbus. Om 15.30 uur zal onder leiding van Freek de Jonge de release plaatsvinden en na afloop wordt er met geïnteresseerden een oplossing bedacht voor één van de wereldproblemen.

 

Kijk voor meer informatie over het boek en het Denkhotel op heteivancolumbus.net

Het ei van columbus cover