Video

Duurzame dijkbescherming met Hillblock

Door | 14 december 2015

Door de stijging van de zeespiegel en de toename van extreme weersituaties staat de waterveiligheid in Nederland onder druk. Over een lengte van 1225 kilometer voldoen de waterkeringen niet aan de norm en vanaf 2015 moet 350 kilometer aan dijkringen worden opgehoogd.

 

De jaarlijkse investering van 1 miljard euro in waterveiligheid schiet tekort om alle noodzakelijke verbeteringen door te voeren: Inclusief alle voorzorgen en procedures (grondaankoop en –onteigening, aanpassen van nutsinfrastructuren, inspraak, etc.) kost de verhoging van een dijk al gauw 10 miljoen euro per kilometer. Hillblock biedt een veilige, duurzame en direct toepasbare oplossing voor een fractie van die kosten. Door 30% minder beton te gebruiken en 25% op het ophogingsmateriaal te besparen, realiseert Hillblock een besparing van 9 miljoen euro per kilometer.

 

Dijkblok 2.0

Het Hillblock is een innovatieve dijksteen met een aantal unieke eigenschappen. Het is ontworpen als toplaagelement voor de taludbekleding van waterbouwkundige dijk- en oeverconstructies. De kracht van het Hillblock zit in zijn unieke, samengestelde boldervorm. Door de energie van de neerkomende te golf te absorberen in de holle ruimten tussen de blokken wordt de golfoploop met 30% teruggebracht en blijft de drukopbouw onder de dijkbekleding beperkt. Door toepassing van het Hillblock-systeem hoeven dijken minder, of soms zelfs helemaal niet, te worden verhoogd. Hillblocks wegen daarbij 30% minder dan reguliere dijkblokken, bieden 30% meer stabiliteit en ontzien het milieu.

 

Een recent rapport van Royal Haskoning onderstreept de potentie van de dijkinnovatie: ‘Hillblocks hebben als voordeel dat minder materiaal nodig is voor zowel de vereiste ophoging als voor de bekleding zelf. Dit betekent dat de materiaalkosten en de transportkosten lager zijn en dat de milieubelasting minder is. Het Hillblock is een blok dat naast de eigenschap van lagere golfoploop relatief licht is in gewicht met toch een zeer goede stabiliteit en bovendien gunstige milieu-eigenschappen. In die zin is er sprake van een innovatief bekledingsblok.’

 

Dijk- en economieversterking

In de afgelopen jaren is het Hillblock uitgebreid getest en is het systeem verder verbeterd. Het systeem heeft zich inmiddels bewezen in Stavenisse (Zeeland). De introductie van het Hillblock komt als geroepen. Voor Nederland is het noodzaak om zowel de dijken als de economie te versterken, en het Hillblock doet beide. Naast een snelle verbetering van de waterveiligheid biedt de dijkinnovatie een directe stimulans voor de werkgelegenheid en een miljardenbesparing op termijn. Binnen het Deltafonds is voldoende budget aanwezig om Nederland in meerdere opzichten duurzaam te versterken.

 

Bezoek de website van Hillblock

 

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen