Hoe bio-energie de voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling kan ondersteunen
Artikel

Hoe bio-energie de voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling kan ondersteunen

Door | 27 juni 2016 | Bron: TU Delft

Voedselzekerheid en productie van bio-energie kunnen gezamenlijk het behalen van duurzame ontwikkelingsdoelen aanzienlijk verbeteren. Dit in tegenstelling tot de populaire opinie dat biobrandstoffen voedselgewassen verdringen, volgens een rapport dat onlangs gepubliceerd is door een internationaal, multidisciplinair team van experts van tien instituten.

 

Reconciling Food Security and Bio-energy: Priorities for Action’ identificeert op wetenschappelijke basis de stappen die ervoor kunnen zorgen dat biobrandstoffen, voedselgewassen en natuurlijke bronnen gezamenlijk duurzaam beheerd en ingezet worden. Het rapport gepubliceerd in het magazine Global Change Biology – Bioenergy, was gecoördineerd door de U.S. Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory (ORNL).

 

Aanbevelingen zijn onder andere verhoogde productie van ‘flexibele gewassen’ die zowel brandstoffen, voedsel en andere materialen opbrengen; samenwerking met lokale populaties zodat de voordelen bij de juiste mensen terechtkomen; diversificatie van gewassen, landgebruik en product markten om de weerstand tegen machten van buitenaf (zoals extreme weersomstandigheden) te vergroten; en continue educatie, verbeterde communicatie en analyse.

 

Onjuiste aannames

Het rapport zet uiteen hoe de verschillende doelen bereikt kunnen worden door allereerst het stellen van de juiste vragen en vaststellen van de correcte verbanden. Vervolgens dat op de juiste wijze te monitoren met de relevante indicatoren. Daarbij weerlegt het rapport de juistheid van een aantal populaire aannames.

 

‘Het is onjuist om de lokale kosten en voordelen van biobrandstoffen niet mee te nemen en de introductie van biobrandstoffen te baseren op gegeneraliseerde aannames of globale modellen. Betrouwbare informatie over de lokale effecten is essentieel, maar is vooralsnog afwezig in de food-biofuel-climate debatten’, zegt hoofd auteur Keith Kline van het ORNL Climate Change Science Institute.

 

‘Lokale situaties en prioriteiten moeten overwogen worden bij de evaluatie van duurzaamheid. We zien vele uitspraken over het nut of gevaar van bio-energietoepassingen die hier volledig aan voorbij gaan’, bevestigt Patricia Osseweijer van de Technische Universiteit Delft en co-auteur van het rapport.

 

Sleutelonderdeel

De ontwikkeling van een duurzame bio-based economy is een sleutelonderdeel van vele nationale strategieën ter bevordering van energie zekerheid, rurale economie en reductie van Greenhouse gassen. ‘Toegang tot schone en betrouwbare energie is integraal onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de United Nations, samen met de bestrijding van armoede en honger’, zegt Siwa Msangi van het International Food Policy Research Institute (IFPRI). ‘Sociale, culturele en economische verschillen maken dat oplossingen voor voedsel- en energiezekerheid lokaal gedefinieerd moeten worden.’

 

Het rapport citeert toenemend bewijs dat de globale landbeschikbaarheid niet de limiterende factor is voor voedsel en bio-energie productie. ‘Een significant deel van de nationale energie van een land kan door biomassa geproduceerd worden terwijl dit tevens de voedselproductie vergroot’, aldus Glaucia Souza van de University van Sao Paulo. ‘Het suikerriet-ethanolprogramma van Brazilië heeft dit gedemonstreerd. In een 40-jaar lang proces van continue monitoring, leren en adaptatie zagen we dat het mogelijk is de toenemende incentives voor landrestauratie en ecosystem-services te koppelen met vergrootte voedselzekerheid en armoede reductie.’

 

Te simpele veronderstelling

Het rapport waarschuwt voor te grote afhankelijkheid en vertrouwen in gegeneraliseerde modellen dat kan resulteren in misconcepties over de impact van biobrandstof op voedselzekerheid. ‘Veel negatieve opinies over voedselzekerheid en biobrandstoffen zijn gebaseerd op een foute interpretatie van de termen die de modellen hanteren’, zegt co-auteur Jorge Antonio Hilbert uit Argentina.

 

‘Reconciling Food Security and Bioenergy’ onderzocht de onderliggende aannames uit eerdere studies die biobrandstoffen verantwoordelijk stelden voor voedseltekorten. Het rapport citeert gebruikelijke onjuistheden die in de media verschenen en wijst naar modellen die een te simpele veronderstelling hanteren van de belangrijkste drivers van lokale voedselonzekerheid, hetgeen de kansen voor bio-energie om bij te dragen aan oplossingen verhuld hebben.

 

Jeremy Woods, een co-auteur van Imperial College, London, geeft aan dat goed ontworpen biobrandstofprogramma’s investeren in infrastructuur en kennis die de weerbaarheid en adaptatie van supplyketens bevorderen. ‘Geïntegreerde systemen met gediversifieerde marktopties kunnen de onafwendbare schokken van weersomstandigheden of andere onvoorziene crisissen opvangen’, zegt Woods.

 

Succesvolle integratie

De aanbevelingen van het rapport om te zorgen voor succesvolle integratie van voedselzekerheid en bio-energie houden onder andere in dat:

– lokale stakeholders betrokken worden om de meest effectieve strategieën voor hun omstandigheden vast te stellen;

– de identificering en aanmoediging van flexibele gewassen en andere strategieën die de diversificatie en stabilisering van voedselmarkten bevorderen;

– het toepassen van goede managementpraktijken en tools zoals aangeboden door de Food and Agriculture Organization van de United Nations;

– planning en implementatie van multiple-use landschappen die de efficiëntie verbeteren en afvalproductie verminderen;

– goede en duidelijke communicatie over specifieke doelstellingen;

– en het versterken van samenwerking met bestaande ontwikkelingsprogramma’s.

 

Het rapport is geproduceerd dankzij een initiatief gecoördineerd door ORNL na een workshop georganiseerd door IFPRI in november 2014 in Washington, D.C. Co-auteurs naast ORNL in de voorbereiding van het rapport waren onderzoekers van het International Food Policy Research Institute (IFPRI), het Centre for Environmental Policy, Imperial College London, UK; University of Sao Paulo en de Sao Paulo Research Foundation Bioenergy Program BIOEN, Brazil; Universiteit Twente, Delft University of Technology en BE-Basic Foundation, Nederland; Institute of Rural Engineering, National Institute of Agricultural Technology, Argentina; Stockholm Environment Institute Africa Centre, Nairobi, Kenya; BEE Holdings, Tampico, Mexico; en de Wereldbank.

 

Download het rapport ‘Reconciling Food Security and Bio-energy: Priorities for Action’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen