Hoe circulaire bouw leidt tot een klimaatneutrale wijk
Artikel

Hoe circulaire bouw leidt tot een klimaatneutrale wijk

Door | 29 augustus 2016 | Bron: RVO.nl

In Amsterdam Nieuw-West ontwikkelt een consortium met onder meer Eigen Haard en ERA Contour de klimaatneutrale wijk Stadstuin Overtoom. Hier maken 360 verouderde portieketagewoningen plaats voor 480 nieuwbouwappartementen. Sloop en nieuwbouw gebeurt volgens het concept Co-Green.

 

Stadstuin Overtoom is onderdeel van de herstructurering van de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld. ‘Destijds een van de Vogelaarwijken, inmiddels een opkomende buurt’, zegt Jurgen van de Laarschot, vastgoedontwikkelaar bij woningcorporatie Eigen Haard. Het project bestaat uit zes wooncomplexen, die een mix zijn van koop- en huurwoningen in de sociale en vrije sector.

 

98 procent hergebruik

De woningcorporatie koos voor een circulaire aanpak om de klimaatneutrale wijk te bouwen. Van de Laarschot: ‘We hergebruiken maar liefst 98 procent van het sloopmateriaal, waarvan 30 procent in Stadstuin Overtoom. Op asbest- en teerhoudende materialen na kunnen we alles opnieuw gebruiken. Bakstenen worden deels verwerkt in nieuwe bakstenen, beton hergebruikt voor de bouwkundige constructie en kalkzandsteen gaat terug naar de fabriek.’

 

Lees het praktijkverhaal op rvo.nl