Hoe het Albert Schweitzer ziekenhuis slimmer omgaat met ziekenhuisspullen

Verpleegkundigen Janneke de Koning (links) en Irene Vermeulen maken een ‘deal’ met een uitzuigapparaat.

Artikel

Hoe het Albert Schweitzer ziekenhuis slimmer omgaat met ziekenhuisspullen

Door | 6 juni 2016

Het idee is even simpel als doeltreffend: een digitale marktplaats voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van ongebruikte ziekenhuisapparatuur, overtollige voorraad en medewerkers die tijdelijk ook op andere plekken ingezet kunnen worden. Het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruikt vanaf deze maand de door FLOOW2 Healthcare ontwikkelde interne digitale marktplaats ‘WinWin’ om slimmer en duurzamer om te gaan met spullen en diensten.

 

‘Het kwam weleens voor dat ik enkele printercartridges over had die we op de afdeling niet meer konden gebruiken, terwijl op dat moment een andere afdeling exact die cartridges wél nodig had en bestelde’, vertelt afdelingshoofd Chantal de Wit. Zij is een van de initiatiefnemers van WinWin. ‘Die cartridges hadden ze zo van mij kunnen gebruiken. Erg zonde van het geld dus dat we elkaar toen niet hebben gevonden. Vanaf nu kan ik dit soort spullen op onze digitale marktplaats zetten en daar een andere afdeling blij mee maken.’

 

Hometrainer en meubilair

De eerste spullen zijn inmiddels van eigenaar gewisseld. Zo staat een overtollige hometrainer van de afdeling Fysiotherapie nu op een andere afdeling en er zijn al diverse stoelen en zitjes op andere plekken in het ziekenhuis terechtgekomen. ‘Door WinWin heb ik ook een nieuwe eigenaar gevonden voor een uitzuigapparaat’, vervolgt De Wit. Verpleegkundige Irene Vermeulen zag het apparaat op de digitale marktplaats staan. Vermeulen: ‘Wij kunnen dit apparaat goed gebruiken op onze afdeling. Ik ben er echt heel blij mee!’

 

Tijdelijke arbeid

De digitale marktplaats van het ziekenhuis geeft niet alleen de mogelijkheid tot het plaatsen van apparatuur of voorraad. Ook medewerkers die tijdelijk hun gewone werk niet kunnen uitvoeren, zijn soms op andere plekken in het ziekenhuis van grote waarde. De marktplaats maakt de mogelijkheden hiervoor inzichtelijk.

 

Duurzamer

De website is gemaakt in samenwerking met FLOOW2 Healthcare de deelmarktplaats waarop zorgorganisaties en instellingen hun materieel, diensten, faciliteiten en kennis kunnen delen. De organisatie heeft al veel ervaring op het gebied van asset sharing op internationaal, maar ook lokaal niveau. ‘Het is ons doel om transparantie te creëren in aanbod en vraag van beschikbare capaciteit in de gezondheidszorg, zodat er slimmer wordt omgegaan met geld en de organisatie duurzamer wordt’, vertelt Lieke van Kerkhoven, verantwoordelijk voor business development bij FLOOW2 Healthcare. ‘WinWin in het Albert Schweitzer ziekenhuis is hier een perfect, laagdrempelig voorbeeld van.’

‘WinWin is de perfecte mogelijkheid om verspilling tegen te gaan, elkaar te helpen en bovendien heel efficiënt met geld om te gaan’, beaamt Peter van der Meer, Voorzitter Raad van Bestuur Albert Schweitzer Ziekenhuis.

 

FLOOW2 is ook beschikbaar voor andere sectoren, kijk voor meer informatie in de kennisbank

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen