Hoe het Franciscus Gasthuis eigen afvalwater zuivert met Pharmafilter

Pharmafilter opening eerste fase

Interview

Hoe het Franciscus Gasthuis eigen afvalwater zuivert met Pharmafilter

Door | 10 oktober 2016

Als eerste ziekenhuis in Rotterdam en derde ziekenhuis in Nederland heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland een Pharmafilter geïnstalleerd. Hiermee kan het ziekenhuis niet alleen het afvalwater zuiveren en hergebruiken, maar in de volgende fase ook medisch afval verwerken en omzetten in energie.

 

De manager Facilitaire Dienst van het ziekenhuis, Wim van Schie, is trots op de nieuwe aanwinst. Deze zomer werd de installatie op het ziekenhuisterrein in Rotterdam in gebruik genomen. Van Schie: ‘Een jaar of zes geleden zag ik deze nieuwe ontwikkeling bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Ik was direct enthousiast, maar pas enkele jaren later, nadat we een renovatietraject op onze afdelingen hadden afgerond, was de tijd er rijp voor. Het vraagt niet alleen een forse investering maar ook bouwkundige aanpassingen.’ Het ziekenhuis maakt met de nieuwe zuiveringsinstallatie een grote slag op het gebied van duurzaamheid. Ziekenhuizen zijn flinke vervuilers, onder meer als het gaat om het oppervlaktewater. ‘Ik vind dat we maatschappelijk verplicht zijn onze verantwoordelijkheid hierin te nemen en met het Pharmafilter kunnen we dat’, aldus van Schie.

 

Innovatief

Het Nederlandse bedrijf Pharmafilter heeft in samenwerking met partijen zoals het ziekenhuis in Delft een innovatief concept in de markt gezet waarin verschillende zuiveringstechnieken worden gecombineerd. Inmiddels werken drie ziekenhuizen met het systeem en is er belangstelling uit binnen- en buitenland. Het concept, dat voortdurend verder wordt ontwikkeld, is simpel. Ziekenhuizen lozen hun afvalwater, met medicijnresten en besmet afval, normaal gesproken direct op het riool. Bestaande waterzuiveringsinstallaties kunnen de medicijnresten niet optimaal verwijderen. Pharmafilter is een combinatie…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.