Hoe je een oud pand toekomstbestendig kunt verduurzamen

Foto: Jeroen Schoots

Artikel

Hoe je een oud pand toekomstbestendig kunt verduurzamen

Door | 25 mei 2016

Het was een idee van Wubbo Ockels en blijkt een gat in de markt: het duurzaam maken van oude gebouwen. Juist met deze panden kun je grote resultaten boeken. Jelle Rademaker is co-founder van De Groene Grachten, begonnen als een stichting en inmiddels een bv met zes medewerkers. ‘Idealisme en commercie gaan prima samen als je het goed aanpakt’, zegt hij.

 

‘Wubbo Ockels was een zestiger, maar dacht als een twintiger’, vertelt Rademaker. ‘Hij zag enorm veel mogelijkheden om de wereld te verduurzamen. Nadat hij zijn eigen grachtenpand had aangepakt, wilde hij het idee uitdragen dat je oude panden uitstekend energiezuinig kunt maken. Hij was van mening dat jonge ingenieurs hiermee aan de slag moesten gaan. Wubbo wilde de jongere generatie aan het roer en via via kwamen wij met hem in contact. Zo is het idee van De Groene Grachten ontstaan’.

 

Sterke geldingsdrang

Rademaker, industrieel ecoloog, en Suze Gehem, industrieel ontwerper, pakten de handschoen op. Beiden hadden in het buitenland de gevolgen van de opwarming van de aarde met eigen ogen gezien, de een in Antarctica en de ander in Zuid-Afrika, en wilden daar iets aan doen. Samen begonnen zij als stichting met een non-profit doelstelling, met een sterke geldingsdrang om te laten zien dat het mogelijk is om oude panden te verduurzamen. ‘Er was nog niemand die dit deed en zo’n twintig procent van de gebouwen in Nederland is van voor 1945. In de steden loopt dat aandeel zelfs op tot ruim veertig procent. Het leek ons daarom dat er genoeg kansen lagen’, zegt Rademaker.

 

Kerken en musea

Oude panden zijn vaak slecht geïsoleerd en staan bekend als grote energieverslinders. In nieuwere panden is de toepassing van bijvoorbeeld dubbel glas en isolatie meestal al meegenomen bij de bouw. Ook het aanpassen van nieuwere gebouwen blijkt een stuk gemakkelijker te zijn. Rademaker: ‘Oude panden hebben vaak een monumentale waarde of zijn bouwtechnisch minder eenvoudig te veranderen. Het dak van een museum, een grachtenpand of een kerk leg je niet vol met lelijke zonnepanelen. En mooie ramen met enkel glas kun je niet zomaar vervangen door dubbel glas, dat vraagt om een oplossing op maat’. Juist daarin heeft De Groene Grachten zich gespecialiseerd. Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werd bijvoorbeeld aangepakt en er liggen plannen voor de Grote Kerk in Den Haag.

 

Maar ook studentenverenigingen, musea en particulieren behoren tot de opdrachtgevers. ‘Er blijkt een grote behoefte te zijn aan advies en begeleiding’, zegt Rademaker. ‘Mensen willen dat hun oude pand toekomstbestendig wordt, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Het gaat hen niet alleen om het besparen van energiekosten, we horen vaak dat ze iets willen doen voor het milieu en voor de jongere generaties. Ook bij bedrijven speelt de maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds meer mee. We kunnen voor particulier, zakelijk en maatschappelijk vastgoed inmiddels voorbeelden laten zien en uitrekenen wat de slimste investeringen zijn.’

 

Kleine stapjes

Juist omdat oudere panden veel energie verbruiken zijn er al snel resultaten te behalen. Daarbij lopen de mogelijkheden uiteen van het aanschaffen van ledlampen tot het isoleren van muren of het installeren van zonneboilers en -panelen. ‘Mensen hikken soms tegen de kosten aan, die bij oudere gebouwen iets hoger uit kunnen vallen. Maar als je bedenkt dat het om panden gaat die we nog jarenlang willen behouden is de investering in relatie tot de terugverdientijd gunstig. We laten zien dat je niet alles in een keer hoeft te doen, maar in kleine stappen te werk kunt gaan. Op 19 mei lanceerden we De Groene Menukaart, een online tool waarmee eigenaren van een historisch pand zelf de besparingen kunnen uitrekenen. Er zijn wel vijftig dingen die je kunt doen om je pand duurzamer te maken. Het gaat ons met deze tool ook om het uitdragen van de boodschap. Met kleine aanpassingen kun je al vijf tot tien procent energie besparen. Met een totaalaanpak, inclusief bouwkundige aanpassingen, zijn besparingen boven de dertig procent mogelijk. Iedereen kan iets doen om zijn pand te verduurzamen.’

 

Het idee van Wubbo Ockels is duidelijk in goede aarde gevallen. In de eerste twee jaar werkte De Groene Grachten met subsidies en sponsoring, maar in de twee daaropvolgende jaren namen de inkomsten van opdrachtgevers gestaag toe. Inmiddels is het een winstgevende organisatie en draaien de jonge ondernemers volledig zonder subsidies.

 

Is jouw pand al klaar voor de toekomst? Lees meer over de Groene Menukaart

Kijk voor meer informatie op degroenegrachten.nl