Hoe maak je een MVO-verslag?
Whitepapers

Whitepaper 'MVO Verslaggeving nader bekeken'

Hoe maak je een MVO-verslag?

Door | 1 juli 2016

In samenwerking met Erik H. van der Graaf en Bureau Veritas Certification brengen wij de whitepaper ‘MVO Verslaggeving nader bekeken’ uit. Deze whitepaper is bedoeld als een globale introductie op het fenomeen MVO-verslag­geving aangevuld met enige praktische handvaten. Was het MVO- of Duurzaamheidsverslag tot voor kort nog vrijwel het exclusieve domein van grote, inter­nationaal opererende en veelal beursgenoteerde ondernemingen, tegenwoordig zijn er steeds meer ‘kleine’ en middelgrote organisaties en instellingen die overwegen om de stap te zetten naar MVO-verslaggeving of de daad inmiddels bij het woord hebben gevoegd.

 

Ondanks een zeer ruime mate van publiekelijk beschikbare informatie, documentatie en publicaties over MVO en duurzaamheid in het algemeen en verslaggeving in het bijzonder, wordt het onderwerp MVO-verslag­geving door velen als complex ervaren. Dat is voor sommigen dan ook mede de reden om het thema voor zich uit te schuiven en zich (nog) niet nader te oriënteren op of te verdiepen in de materie. Of hier sprake is van een ‘gemiste kans’, is niet categorisch en op voorhand aan te geven. De overweging om MVO en duurzaamheid – en in het verlengde hiervan verslaggeving – te introduceren en te integreren in beleid en dagelijkse bedrijfsvoering is immers sterk afhankelijk van een aantal factoren en omstandigheden. Deze kunnen per onderneming of instelling sterk verschillen. ‘MVO Verslaggeving nader bekeken’ is een verkenning van de algemene context en achtergronden van ­rapportage over MVO- en duurzaamheidsaspecten vanuit een nuchtere en op de praktijk gerichte insteek.

 

Naast een beschouwing over MVO-verslaggeving komen achtereenvolgens de relatie tussen managementsystemen en specifieke MVO-instrumenten enerzijds en het MVO-verslag anderzijds aan bod. Dat geldt ook voor de wijdverbreide GRI-richtlijnen als basis voor verslaggeving. Een aantal specifieke aspecten – zoals interne communicatie en draagvlak, stakeholdersanalyse en materialiteitsassessment – die in de praktijk van belang zijn bij het ontwikkelen van een gedegen, effectief en als betrouwbaar ervaren MVO-verslag passeren eveneens de revue.

 

De inhoud van deze whitepaper:

1. Introductie

2. MVO als ingrediënt voor moderne bedrijfsvoering

3. Het fenomeen MVO-verslaggeving

4. Managementsystemen, MVO-instrumenten en MVO-verslaggeving

5. Introductie Global Reporting Initiative (GRI)

6. Aan de slag met het MVO-verslag

6.1 ‘Plan-Do-Check-Act’: verslaggeving & toetsing in 10 stappen

6.2 Interne communicatie & draagvlak

6.3 Stakeholders

6.4 Materialiteit

6.5 Planning

7. Veel gestelde vragen over MVO-verslaggeving

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ga direct met de whitepaper aan de slag!