Hoe maak je winst met reststromen
Artikel

Hoe maak je winst met reststromen?

Door | 15 april 2016

Acht voedselbedrijven onderzochten het afgelopen jaar in de KIA-Expeditie Circulaire Economie hoe ze winst kunnen maken met reststromen. Ze gingen concreet aan de slag met het verwaarden van een reststroom en/of circulair verpakken. Tijdens de bijeenkomst ‘Winst maken met reststromen’ van op 7 april presenteerden zij hun resultaten en lessons learned.

 

In een volle zaal trapte Louise Vet, directeur Nederlands Instituut voor Ecologisch Onderzoek (NIOO) en hoogleraar Wageningen UR, de bijeenkomst af. Ze legde uit waarom het sluiten van kringlopen cruciaal is en gaf een aantal inspirerende voorbeelden:

 

  • Poep = goud door belangrijke nutriënten terug te winnen, zoals fosfaat.
  • Vitens wint humuszuren (bodemverbeteraar) uit drinkwater.
  • Chaincraft ontwikkelt mengcultuurfermentatie-technologieën waarmee biobased chemicaliën geproduceerd kunnen worden.
  • Rotterzwam en GRO gebruiken koffiedik als bodem voor paddenstoelenkweek.
  • Grassa haalt meer uit gras en gewas: hoogwaardige, eiwitrijke veevoeding en een goede bestemming voor reststromen.

 

De gemeenschappelijke deler van deze voorbeelden is dat de initiatiefnemers dit niet in hun eentje hebben gerealiseerd. ‘Werken aan systeemverandering doe je samen. Deel kennis, middelen en competenties om samen te innoveren.’ Ook de bedrijven die deelnamen aan de KIA Expeditie Circulair Ondernemen beamen het belang van kennisuitwisseling en samenwerking. Hoe kwamen zij van een goed idee tot concrete actie?

 

Lees het verslag van de bijeenkomst ‘Winst maken met reststromen’ van MVO Nederland

 

Foto boven artikel: Een Growkit van Rotterzwam

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen