Hoe Ouderenzorg en IVN samen gaan voor groen en gelukkig
Artikel

Hoe ouderenzorg en IVN samen gaan voor groen en gelukkig

Door | 14 februari 2017

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) is een inspirerend traject gestart met ruim twintig zorginstellingen. Een nog groter aantal staat al klaar om ook mee te gaan doen aan de vergroening van het dagelijks bestaan van ouderen in Nederland.

 

Het beeld dat we van verzorgingshuizen hebben is grijs, grijs en nog eens grijs. Veel binnen zitten, weinig frisse lucht en een potje kaarten om de tijd te doden. Steeds meer onderzoek toont aan dat een groene omgeving en beweging goed zijn voor de mens. Het heeft een positief effect op de gezondheid en je wordt er blijer van. Mensen betrekken bij de natuur is al meer dan vijftig jaar de missie van IVN. Het project Grijs, Groen & Gelukkig past uitstekend in die ambitie.

 

Natuurkoffer

IVN ontwikkelde ongeveer tien jaar geleden de Natuurkoffer. Peter Mol, projectleider van Grijs, Groen & Gelukkig vertelt hoe hiermee de bal is gaan rollen. Mol: ‘IVN is een organisatie met een groot aantal vrijwilligers en natuurgidsen. Een van die natuurgidsen had een moeder met dementie en bedacht de Natuurkoffer. Het is een manier om natuurbeleving aan te bieden aan mensen die niet meer naar buiten kunnen. De koffer vol natuurproducten blijkt in de praktijk ook heel goed te werken bij mensen met dementie.’ Het riep bij IVN de vraag op wat er nog meer mogelijk zou zijn en inmiddels gaat de organisatie voor een groene revolutie in de ouderenzorg.

 

 

Goede invloed

Marja Vijn is projectcoördinator bij Zorggroep Raalte. De zorgorganisatie was direct enthousiast toen ze over dit project hoorde. Vijn: ’Een van de pijlers in ons beleid is groen en buiten zijn een plek geven in de dagelijkse zorg. Onze bewoners komen uit Salland, een agrarische streek met weinig verstedelijking. Het project sluit mooi aan bij de achtergrond van de bewoners en we zien dagelijks dat de natuur een goede invloed op hen heeft.’ Juist voor mensen met dementie kan het belangrijk zijn om terug te grijpen op herinneringen uit de jeugd. Het beleven van de natuur blijkt voor de meeste ouderen herinneringen op te roepen en een gevoel van geluk en rust te bieden.

 

 

Zo haal je ze even uit hun eigen, kleine wereldje

 

Belangrijke rol

Mol vertelt hoe de ervaringen van IVN door steeds meer onderzoek bevestigd worden. Groen heeft een positief effect op hoe mensen zich voelen. ‘Je hoeft daarvoor niet per se de natuur in te gaan’, zegt hij. ‘Je kunt de natuur ook naar binnen brengen, met de koffer, met bloemen of met fysieke maatregelen zoals groene wanden in het gebouw.’ Het gaat er volgens de projectleider om de geest te activeren en mensen ook in figuurlijke zin naar buiten te laten komen. Het personeel speelt hierin een belangrijke rol. Vijn beaamt dat: ‘Je kunt het raam openzetten en zeggen ‘hoort u de vogels fluiten?’. Of je wijst mensen op bloemen die buiten bloeien. Zo haal je ze even uit hun eigen, kleine wereldje.’ Medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers worden door IVN getraind om meer oog te krijgen voor de mogelijkheden.

 

 

Man cave

Niet alle zorginstellingen hebben een groot buitenterrein maar de omgeving van Raalte biedt volop mogelijkheden. Locatie Angeli Custodes heeft een mooie, oude kloostertuin waar bewoners, maar ook andere senioren welkom zijn. ‘De tuin is nu nog wat statisch’, vertelt Vijn. ‘We willen daar meer belevingselementen aan toevoegen. Er is al een pluktuin gemaakt, maar we overwegen nog andere veranderingen, zoals een natuurlijk pad en waterornamenten. We zijn ook heel blij met onze “man cave”. De mannelijke bewoners kunnen elkaar in deze stoere hoek opzoeken en activiteiten doen met hout of tuingereedschap. Hoe meer de mensen naar buiten gaan, hoe meer beweging dat met zich meebrengt. We bieden ook uitjes in de omgeving aan, zoals een bezoek aan de visvijver of een natuurgebied.’

 

Onderzoek

Het project Grijs, Groen & Gelukkig loopt tot medio 2018. In die periode wil IVN proberen om samen met honderd zorginstellingen te laten zien dat vergroening in de zorg zinvol is. Om effecten te kunnen aantonen is een samenwerking aangegaan met diverse onderzoekspartners, zoals Fytagoras BV in Leiden en Alterra in Wageningen. Mol: ‘Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken of het medicijngebruik omlaag gaat, of mensen beter slapen en of ze blijer zijn. De belangstelling voor de uitkomsten is groot. Niet alleen bij zorgverleners en organisaties zoals de onze, maar ook bij zorgverzekeraars en overheid.’

 

Lees meer over het project Grijs, Groen & Gelukkig

Bekijk de video’s over Grijs, Groen & Gelukkig

 

Foto boven artikel: IVN-vrijwilligers gaan langs bij zorginstellingen met de Natuurkoffer. | Foto: IVN Grijs, Groen & Gelukkig

Over Eveline van Herwaarden

Eveline van Herwaarden is freelance journalist, gespecialiseerd in gezondheidszorg, voeding en duurzaamheid. Met haar bureau Fine Point schrijft zij graag over innovatieve organisaties met een passie voor een betere wereld.

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen