Artikel

Hoe Van Houtum unieke kringloopconcepten ontwikkelt

Door | 1 november 2016

Circulair ondernemen is een uitdaging, maar voor papierproducent Van Houtum een must. De toekomst draait om duurzaamheid. Al sinds de jaren ‘50 gebruikt Van Houtum enkel oud papier om hygiënepapier te produceren en het bedrijf introduceerde als eerste en enige bedrijf ter wereld een Cradle-to-Cradle toiletoplossing onder de merknaam Satino Black, 100% veilig voor mens en milieu.

 

Maar daar hield het niet op. ‘Denken en werken in kringlopen met gebruik van verantwoorde grondstoffen is ons uitgangspunt’, vertelt Bas Gehlen, directeur van het familiebedrijf. Vanwege de toenemende schaarste van oud papier, is Van Houtum gaan zoeken naar andere alternatieve afvalstromen waar een papiervezel uit onttrokken kan worden. En dat zijn bijvoorbeeld drankenpakken. In meer dan 85% van de gemeenten in Nederland worden deze al apart ingezameld en deze kunnen dienen als grondstof voor toiletpapier. Op die manier krijgt afval een nieuwe bestemming en dragen we met z’n allen bij aan een beter milieu.

 

‘Voor ons kan duurzaamheid altijd beter’, aldus Bas Gehlen. ‘De drankenkartons leveren niet alleen papiervezels op, maar ook kunststof en aluminium. Deze reststroom is zo schoon, dat deze grondstof kan worden voor andere producten. Samen met partners is het inmiddels gelukt om er granulaat van te maken en met hen zoeken we nu concrete toepassingen.’ Behalve zelf circulair te produceren, gaat Van Houtum zo ver dat ze ook mogelijkheden zoeken voor het onderbrengen van hun reststromen. En daarmee creëren ze unieke kringloopconcepten.

 

Lees verder op circulairondernemen.nl

Lees hoe Van Houtum wc-papier maakt van gebruikte drankenkartons

 

Foto boven artikel: Algemeen directeur Bas Gehlen van Van Houtum (links) en Herman Snellink, COO Materials Resource Management BeNeLux en Duitsland van SUEZ environment, met gebruikte drankenkartons als grondstof voor wc-papier.

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen