Artikel

Hoe Van Houtum unieke kringloopconcepten ontwikkelt

Door | 1 november 2016

Circulair ondernemen is een uitdaging, maar voor papierproducent Van Houtum een must. De toekomst draait om duurzaamheid. Al sinds de jaren ‘50 gebruikt Van Houtum enkel oud papier om hygiënepapier te produceren en het bedrijf introduceerde als eerste en enige bedrijf ter wereld een Cradle-to-Cradle toiletoplossing onder de merknaam Satino Black, 100% veilig voor mens en milieu.

 

Maar daar hield het niet op. ‘Denken en werken in kringlopen met gebruik van verantwoorde grondstoffen is ons uitgangspunt’, vertelt Bas Gehlen, directeur van het familiebedrijf. Vanwege de toenemende schaarste van oud papier, is Van Houtum gaan zoeken naar andere alternatieve afvalstromen waar een papiervezel uit onttrokken kan worden. En dat zijn bijvoorbeeld drankenpakken. In meer dan 85% van de gemeenten in Nederland worden deze al apart ingezameld en deze kunnen dienen als grondstof voor toiletpapier. Op die manier krijgt afval een nieuwe bestemming en dragen we met z’n allen bij aan een beter milieu.

 

‘Voor ons kan duurzaamheid altijd beter’, aldus Bas Gehlen. ‘De drankenkartons leveren niet alleen papiervezels op, maar ook kunststof en aluminium. Deze reststroom is zo schoon, dat deze grondstof kan worden voor andere producten. Samen met partners is het inmiddels gelukt om er granulaat van te maken en met hen zoeken we nu concrete toepassingen.’ Behalve zelf circulair te produceren, gaat Van Houtum zo ver dat ze ook mogelijkheden zoeken voor het onderbrengen van hun reststromen. En daarmee creëren ze unieke kringloopconcepten.

 

Lees verder op circulairondernemen.nl

Lees hoe Van Houtum wc-papier maakt van gebruikte drankenkartons

 

Foto boven artikel: Algemeen directeur Bas Gehlen van Van Houtum (links) en Herman Snellink, COO Materials Resource Management BeNeLux en Duitsland van SUEZ environment, met gebruikte drankenkartons als grondstof voor wc-papier.