Artikel

Duurzame oplossingen zoeken buiten de eigen sector

Hoe werkkledingafval de weg naar bokszakken vindt

Door | 18 januari 2018

Van een probleem een circulair businessmodel maken, dat is wat Havep, een 152-jaar oud familiebedrijf in werkkleding, heeft gedaan. Elke maand zat Havep met balen vol textielsnippers in z’n maag: liefst 5.000 kilo snijafval uit het kledingatelier in Macedonië. Om de ambitieuze doelstelling van 90 procent circulair produceren in 2025 te halen, was de firma uit Goirle al langer op zoek naar een duurzame oplossing voor de kilo’s textielrestanten. Havep vond die ver buiten de eigen sector: in de vechtsportartikelen.

 

 

In 2017 startte Havep een samenwerking met Atila, een bedrijf in boksmaterialen uit Eindhoven. Sindsdien maken ze samen honderd bokszakken per maand. De bokszakken worden door Atila gevuld met het snijafval en Havep verkoopt ze. En als de bokszak versleten is, kan de vulling gewoon opnieuw worden gebruikt. Zo is het product een duurzame oplossing voor een probleem waar veel textielfabrikanten tegenaan lopen.

 

Bij het opzetten van dit project moest Havep nog wel een aanzienlijke horde nemen. Want hoe kwam het snijafval van het atelier in Macedonië bij het hoofdkantoor in Goirle terecht? Het bleek dat er nog laadruimte was in de vrachtwagen die wekelijks met werk- en veiligheidskleding van Macedonië naar Brabant rijdt. Die ongebruikte ruimte vult Havep nu op met textielafval.

 

Samenwerken

Havep beseft dat samenwerken essentieel is om een circulaire economie mogelijk te maken. Een bedrijf alleen kan niet veel veranderen, maar een netwerk van producenten, verkooporganisaties, retailers, gebruikers en gelijkgestemden kan dat wel.

 

“Om een duurzame toekomst voor komende generaties te realiseren, moeten we onze kennis op het gebied van duurzaam ondernemen nog verder uitbreiden”, zegt Havep-directeur Anna van Puijenbroek, de vijfde generatie Van Puijenbroek in het bedrijf. “Dat kunnen we absoluut niet alleen en daarom is de Week van de Circulaire Economie ook zo belangrijk. Zo ontmoeten we gelijkgestemden en kunnen we kennis delen. Niet alleen binnen de textielsector maar juist ook met bedrijven uit andere branches om te kijken hoe zij dit aanpakken.”

 

Belastende textielindustrie

Als het over duurzaam produceren gaat, wordt vaak met fronsende wenkbrauwen gekeken naar de kledingindustrie. Die staat bekend als zeer belastend voor het milieu. Maar de sector van werkkleding blijft vaak onderbelicht en dat terwijl alleen al in Nederland honderdduizenden mensen dagelijks werkkleding dragen. Hier valt voor circulaire productie nog een grote slag te slaan.

 

Samen met vijf andere bedrijven voor beroepskleding richtte Havep daarom vorig jaar de Dutch Circulair Workwear Association op. Een van de doelstellingen van dit keteninitiatief is het stimuleren van de verkoop van duurzame werkkleding. Daarnaast wordt er dankzij de samenwerking voldoende volume geproduceerd om werkkleding te kunnen recyclen.

 

Een voorbeeld om inzicht te geven hoe belastend de textielindustrie voor het milieu is: voor de productie van één spijkerbroek is 7.000 liter water nodig. Dat is genoeg water om één persoon 9,5 jaar lang van twee liter drinkwater per dag te voorzien. Bovendien gooit de gemiddelde Nederlander zo’n veertig kledingstukken per jaar weg, zo blijkt uit het onderzoek ‘Measuring the Dutch Clothing Mountain’ van onder andere MVO Nederland en de Hogeschool van Amsterdam. Daarvan komt maar liefst 60 procent direct bij het huisvuil terecht en wordt verbrand, slechts 40 procent komt in aanmerking voor recycling. In heel Europa circuleert jaarlijks 8 miljard kilo textielafval. Daarvan wordt slechts 2 miljard kilo ingezameld om hergebruikt te worden.

 

Biokatoen en houtpulp

In 2013 deed Havep al een poging het voortouw te nemen met werkkleding die volledig recyclebaar is. Maar dat werd toen nog geen succes. De markt had er nog geen oog voor. Het werd een weg van vallen en opstaan. Havep beseft dat duurzaam ondernemen gepaard gaat met transparantie. Je moet je soms kwetsbaar opstellen als bedrijf en aangeven waar nog ruimte is voor verbetering, waar je hulp nodig hebt en waar je verkeerde beslissingen hebt genomen.

 

In 2017 boekte het Brabantse bedrijf een groei van 10 procent en lukt het om steeds meer duurzame activiteiten te ontplooien. Havep streeft ernaar om in 2025 een assortiment aan werkkleding te hebben dat voor 90 procent circulair is.

 

Veel collecties zijn dat al. De ene kledinglijn wordt gemaakt met snijafval, de andere met biokatoen dat composteerbaar is. En voor weer een andere collectie gebruikt Havep doeksoorten op basis van houtpulp uit duurzaam bosbeheer. Maar het stopt niet bij de productie. Havep heeft ook een reparatieservice en stelt containers aan gebruikers ter beschikking voor kledingrecycling en haalt deze containers ook weer op. En het energiegebruik? Op het dak van het bedrijfspand in Goirle ligt met een oppervlakte van 2000 m2 een van de grootste zonnepanelenvelden van Brabant.

 

Meer weten over de duurzame activiteiten van Havep? 

Meer informatie over de Dutch Circulair Workwear Association

 

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen