Hoe zorg je voor een slimme transitie naar duurzaam stedelijk toerisme - IAmsterdam
Artikel

Hoe de sector een positieve bijdrage kan leveren aan een duurzame transformatie

Hoe zorg je voor een slimme transitie naar duurzaam stedelijk toerisme?

Door | 10 juli 2018

Stedelijk toerisme is sterk gegroeid de afgelopen jaren en de verwachting is dat deze groei zich door zal blijven zetten. In Amsterdam is het aantal bezoekers bijvoorbeeld sinds 1970 met een factor vijf toegenomen. Bovendien is het toeristenseizoen in bijna alle grote steden verlengd en zijn er meer en meer evenementen en festivals die zorgen voor een toename aan stedelijke bezoekers. Toeristen treden ook in toenemende mate buiten de gebaande paden om de ‘authentieke’ stad beter te kunnen ervaren. Hierdoor worden steeds meer bewoners steeds vaker en steeds langer geconfronteerd met toerisme in ‘hun’ stad.

 

DOOR KO KOENS EN HANS WESTERBEEK

 

Het is dan misschien ook niet verrassend dat er vorige zomer vrijwel iedere week een bericht over de negatieve gevolgen van stedelijk toerisme verscheen in binnen- en buitenlandse media. Dit varieert van de grote hoeveelheid mensen met rolkoffers, overlast door bierfietsen, maar ook een overdaad aan nutella- en ijssalons en een gebrek aan faciliteiten voor lokale bewoners of het tekort aan woningen en het omhoog jagen van de huurprijzen. Tegelijkertijd is toerisme een integraal en soms vitaal onderdeel van de lokale economie in veel steden. Het zorgt voor werkgelegenheid en draagt bij aan de levendigheid binnen de stad en aan de sociaal-culturele voorzieningen.

 

Daarnaast moet niet vergeten worden dat toerisme niet de enige schuldige is voor de toenemende drukte in steden. Lokale actoren dragen ook bij aan de toenemende drukte en overlast. Het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek verwachten dat de vier grote steden in 2030 gemiddeld 15 procent meer inwoners zullen hebben dan in 2015 en het forensen naar en binnen de steden neemt ook toe. Dit alleen al gaat zorgen voor een sterkere druk op de stedelijke infrastructuur en faciliteiten en zal het nog moeilijker maken om de balans te bewaren tussen leefbaarheid voor bewoners en beleving van de stad voor toeristen en andere bezoekers.

 

Betere gastheer voor bewoners én bezoekers

In plaats van toerisme te zien als de ‘vijand’ van een leefbare stad, is het daarom noodzakelijk om de sector zo te organiseren dat ze een zo positief mogelijke bijdrage levert aan een duurzame transformatie van het bredere stedelijke landschap. De uitdaging wordt dan om de stad zo te ontwikkelen dat zij een betere gastheer wordt voor zowel haar bewoners als voor mensen die haar bezoeken. Dit kan alleen worden bereikt als de ontwikkeling van toerisme wordt meegenomen in een breder debat en in samenspraak met overheidsorganen, actoren uit het bedrijfsleven en inwoners, waarvan sommigen in eerste instantie niet bij…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen