Hoe zorginstellingen massaal overstappen op groene energie
Artikel

Hoe zorginstellingen massaal overstappen op groene energie

Door | 13 januari 2017

Inkoopvereniging Intrakoop sloot onlangs voor 240 zorginstellingen een scherpe deal met Eneco. Vanaf 2019 gaan deze organisaties volledig over op groene energie zonder dat het hen meer kost. Een flinke stap vooruit in de vergroening van de zorgsector.

 

Bijna 600 zorginstellingen zijn lid van Intrakoop. ‘We bestaan al meer dan 50 jaar en grosso modo is alles, behalve de huisartsen en apothekers, bij ons aangesloten. Dat zijn bijna 600 zorginstellingen met meer dan 7.000 locaties’, vertelt Gijs van Leeuwen, senior inkoper en productmanager energie. De inkoopvereniging sluit overeenkomsten af voor diverse producten en diensten, zoals ICT, voeding, medicijnen en energie. Er zijn bijna 80 overeenkomsten waar de leden gebruik van kunnen maken. Dankzij de collectieve inkoop, waardoor volume ontstaat, kan Intrakoop gunstige deals sluiten. ‘Van volume is ook sprake als het om energie gaat’, zegt Van Leeuwen. ‘Ruim 50 procent van de door Nederlandse zorginstellingen verbruikte energie loopt via onze energieovereenkomsten.’

 

Energie

Sinds 2002 doet Intrakoop al aanbestedingen voor gas en elektriciteit. De omvang is in de afgelopen jaren sterk gestegen en inmiddels gaat het om een miljard KWh elektriciteit en ruim 200 miljoen kuub gas. Gezien de gunstige omstandigheden in de energiemarkt werd al in 2016 begonnen met het voorbereiden van de aanbestedingen voor 2019 tot 2021. Intrakoop wilde deze keer zwaar inzetten op duurzaamheid en is daarin uitermate goed geslaagd. Van Leeuwen: ‘Bij voorgaande aanbestedingen konden de leden kiezen tussen groene stroom of grijze stroom. Grijze stroom was tot nu toe een goedkopere optie en dat was voor de meeste organisaties – zo’n 70 procent – reden om nog niet voor groene stroom te kiezen. Deze keer wilden we een statement maken en inzetten op totale verduurzaming van de ingekochte energie. Bij uitvraag onder onze leden bleek een meerderheid het hier volledig mee eens te zijn. Wij wilden laten zien dat deze omslag gemaakt kan worden, niet alleen aan de leden maar juist ook aan de politiek, zorgverzekeraars en andere stakeholders.’

 

 

Deze keer wilden we een statement maken en inzetten op totale verduurzaming van de ingekochte energie

 

Duurzaam

Intrakoop ging de aanbesteding in met een duidelijke boodschap: de zorg gaat voor duurzaam, maar dat mag niet leiden tot een kostenstijging. Deze wens kwam zowel van de leden als van het team van Intrakoop zelf. De tijd was er volgens Van Leeuwen rijp voor. ‘Zorginstellingen hebben een maatschappelijke functie, zorgen voor mensen en maken gebruik van gemeenschapsgeld. Vergroening van energie past daarbij. Leveranciers begrijpen dat ook en wilden deze deal, met een enorm volume, uiteraard graag binnenhalen. Er is scherp aan de wind gezeild wat betreft de kostprijs en het contract is gewonnen door Eneco. We zijn er erg trots op, het had net zo goed kunnen mislukken, want onze eisen waren hoog.’ Naast de garantie van groene stroom, opgewekt door windmolens, ging Eneco ook mee in het vereiste om meer te doen aan social return on investment. Mede dankzij dit contract zal Eneco zich laten certificeren door de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Het contract, dat aan alle MVO-eisen voldoet, gaat in 2019 in en geldt voor een periode van twee jaar.

 

 

We zijn er erg trots op, het had net zo goed kunnen mislukken, want onze eisen waren hoog

Besparen

De blijdschap bij Intrakoop over deze megadeal sluit aan bij de nieuwe koers die de coöperatie vaart. Duurzaamheid en MVO moeten deel gaan uitmaken van alle overeenkomsten die gesloten worden. Wanneer het om energie gaat, timmeren Van Leeuwen en zijn collega Jesse Schrama hard aan de weg. Intrakoop wil in de gehele energieketen actief zijn en zorginstellingen ondersteunen bij energiebesparing en het omschakelen naar duurzame energie. ‘We maken het voor onze leden makkelijker door hen te begeleiden bij het maken van duurzame keuzes’, zegt Van Leeuwen. ‘Door samen in te kopen kunnen we kosten besparen en op grote schaal milieuwinst boeken. Een aanbesteding voor ledlampen loopt al en andere aanbestedingen, zoals voor zonnepanelen, worden voorbereid. Maar we gaan verder, we verkennen de markt, bieden advies op maat en leveren benchmarkinformatie over het energieverbruik. Verduurzaming van de zorg is ons nieuwe speerpunt. Deze deal met Eneco zet dat duidelijk op de agenda.’

 

Lees meer over deze en andere overeenkomsten van Intrakoop

Lees meer over de Prestatieladder Socialer Ondernemen

Over Eveline van Herwaarden

Eveline van Herwaarden is freelance journalist, gespecialiseerd in gezondheidszorg, voeding en duurzaamheid. Met haar bureau Fine Point schrijft zij graag over innovatieve organisaties met een passie voor een betere wereld.

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen