Artikel

Hoogwaardige grondstof uit afgedankt tuinmeubilair

Door | 21 december 2015

Afvalrecycler Van Gansewinkel start met de verwerking van afgedankt tuinmeubilair voor de online winkel Tuinmeubelen.nl. De webshop biedt haar klanten de mogelijkheid om bij de aanschaf van nieuwe meubelen de oude tuinmeubelen thuis op te laten halen, de afvalverwerker recycleert het afgedankte meubilair vervolgens op een duurzame manier. Met de samenwerking wordt er naar verwachting jaarlijks 150.000 kg tuinmeubilair tot nieuwe hoogwaardige grondstof verwerkt.

 

Jaarlijks worden in Nederland honderdduizenden tuinstoelen, tuintafels en terrasloungesets afgedankt, waarna deze bij het grofvuil belanden. Wat gebeurt hiermee? Dat was de vraag van een aantal studenten van de Hogeschool Rotterdam. Tuinmeubelen.nl en Van Gansewinkel hielpen hierop een passend antwoord te vinden en hebben samen met de studenten gekeken hoe de recycling van dit materiaal nog verder verbeterd kan worden.

 

Tuinmeubelen.nl – Nederlands grootste webshop voor tuinmeubilair – heeft haar dienstverlening uitgebreid met een ophaalservice, die bij de aanschaf van nieuwe tuinmeubels het afgedankte meubilair retour neemt. ‘Vanaf nu bieden wij onze klanten de mogelijkheid om bij het bestellen van meubelen, de verouderde stoelen en tafels direct in te leveren’, aldus Thijs Linthorst, Directeur van Tuinmeubelen.nl. ‘Hiervoor kiest de klant tijdens de bestelling voor de optie ‘inleveren oude tuinset’. Rijbaan Transport – een transportorganisatie die zich inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te re-integreren – bezorgt de nieuwe aankoop en neemt ook direct de oude retour naar ons distributiecentrum. Van hieruit neemt Van Gansewinkel de verwerking van de meubelen naar een nieuwe grondstof voor haar rekening.’

 

Een tweede leven

Afgedankt tuinmeubilair wordt vooralsnog veelal ingeleverd op milieustraten of opgehaald aan huis waarmee het uiteindelijk eindigt bij het grofvuil. De tuinmeubelen dienen voor verdere verwerking alsnog uit de afvalberg gesorteerd te worden omdat de bekende witte en groene plastics problemen geven bij het scheiden en recycleren van de andere soorten afval die in het grofvuil zitten. ‘Met het sorteren aan de bron voorkomen we dat deze harde kunststoffen in de afvalstroom van het grofvuil komen en zijn we beter in staat dit type afval te recycleren naar een hoogwaardige nieuwe grondstof.

 

Hierdoor kunnen we het metaal uit de meubelen recycleren tot nieuw metaal en geven we de harde plastics een tweede leven als bijvoorbeeld bitumen dakbedekking’, aldus Florens Slob, directeur Business Development van Van Gansewinkel. ‘De samenwerking met Tuinmeubelen.nl onderstreept ons credo ‘Afval Bestaat Niet’ in het continue streven om op een zo efficiënt mogelijke wijze zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen uit de afvalstromen die we inzamelen. Mooi om op deze manier gezamenlijk het recyclingpercentage van tuinmeubelen én van het overige grofvuil verder te laten stijgen.’

 

Mogelijkheden in de toekomst

Is er nog meer kans voor verbetering? Dit onderzoeken studenten van de Hogeschool Rotterdam vanuit de studies Industrieel Product Ontwerpen en Chemie. De studenten hebben door middel van excursies, theoretisch onderzoek en praktijktesten onderzocht hoe de ideale recyclebare tuinstoel eruit moet zien en van welk materiaal deze gemaakt moet worden. Wellicht is deze stoel in de toekomst te koop bij Tuinmeubelen.nl en kan Van Gansewinkel zorgen voor een nog betere recycling.

 

Over Van Gansewinkel

Van Gansewinkel is afvaldienstverlener, recycler en leverancier van hoogwaardige secundaire grondstoffen. Van het afval dat wordt ingezameld krijgt twee derde via recycling een tweede leven als grondstof. Met haar activiteiten realiseert Van Gansewinkel een omzet van ruim 1 miljard euro. Van Gansewinkel is marktleider in de Benelux (thuismarkt) en is ook actief in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Polen en Hongarije. Centraal staat de visie om uit het afval van vandaag de grondstoffen te winnen voor de producten van morgen; Afval Bestaat Niet.

 

Over Tuinmeubelen.nl

Tuinmeubelen.nl startte in 2013 als Nederlandse webshop in tuinmeubelen en aanverwante artikelen voor de Benelux-markt. Behalve webshop is tuinmeubelen.nl ook een platform waar leveranciers en winkels zich bij kunnen aansluiten met hun eigen naam en logo. De inkoop en verzending liggen in de handen van tuinmeubelen.nl. De jury van de Nationale Business Succes Award 2014 heeft tuinmeubelen.nl uitgeroepen tot succesvolste bedrijf in de tuinmeubelbranche.

 

Bekijk het project Circulair Chair, het onderzoek naar de ideale circulaire tuinstoel dat uitgevoerd wordt door studenten van de Hogeschool Rotterdam in opdracht van Van Gansewinkel en Tuinmeubelen.nl

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen