Magazine

Hoogwaardig hergebruik van laptops en servers

ICT nieuw leven ­inblazen!

Door | 31 juli 2017

Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan die het hoogwaardig hergebruiken en in ­verdere levensfasen recyclen van afgeschreven laptops en computers van de rijksoverheid tot een ­standaard maakt. De laptops en computers kunnen prima hergebruikt worden door sociale ­doelgroepen die onder de armoedegrens leven, zo stelt voormalig Kamerlid en tevens jurylid van de Circular Laptop Challenge Yasemin Çegerek. MVO Nederland nam dit vraagstuk al eerder onder handen en vroeg eind 2016 teams van studenten en ICT-bedrijven een businessplan te bedenken voor het hergebruik van duizend ‘oude’ laptops van de provincie Utrecht.

 

Door Lisa Bakker en Pieter van den Herik 

 

Het gebruik van elektrische apparaten is de afgelopen decennia extreem toegenomen. Ter illustratie, Nederlandse huishoudens en bedrijven bezitten gezamenlijk ongeveer 4,4 miljard kilo aan elektronische producten. Door deze toename van elektrische apparaten is ook de hoeveelheid e-waste (elektronisch afval) gegroeid. Uit gegevens van het CBS blijkt dat in 2012 in Nederland 368 miljoen kilo aan e-waste werd geproduceerd. E-waste is een bijzonder soort afval, omdat het veel giftige stoffen en schaarse grondstoffen en metalen bevat. Dit zorgt niet alleen voor problemen maar biedt ook kansen. Een groot deel van deze grondstoffen kan namelijk worden teruggewonnen en hergebruikt in nieuwe producten.

 

Toch blijkt dat recycling en terugwinning van ruwe grondstoffen uit elektronische apparaten nog niet optimaal gebeurt. Ruim 40 miljoen kilo e-waste wordt niet gerecycled. Het CBS schat de waarde van de verloren grondstoffen op 73 miljoen euro. Met het programma Nederland circulair! wil de overheid grondstoffenverlies tegengaan en in 2050 een circulaire economie ontwikkeld hebben. Om dit te bereiken moeten bedrijven in 2030 minimaal 50 procent minder minerale, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken.

 

Circular Laptop Challenge

De gemiddelde gebruiksduur van een laptop is vijf jaar. Meestal worden laptops daarna vernietigd of gerecycled en in een aantal gevallen krijgen ze een nieuw leven in ontwikkelingsprojecten. Bij hoogwaardig hergebruik is het doel om de levensduur te verlengen en de waarde van een product zo hoog mogelijk te houden. Dat kan door het toevoegen van arbeid, energie en grondstoffen. Manieren om een product of onderdelen hoogwaardig te hergebruiken zijn: upgraden, opnieuw verkopen, repareren, refurbishen (reviseren), remanufacturing of het geven van een ander doel aan een product.

 

 

Het CBS schat de waarde van de verloren grondstoffen op 73 miljoen euro

Het hoogwaardig hergebruik van laptops stond centraal in de Circular Laptop Challenge eind vorig jaar. Deze challenge, een vorm ten behoeve van innovatieve ideeën, werd georganiseerd door MVO Nederland binnen het programma Nederland circulair! We daagden studenten uit om met nieuwe circulaire…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.