In 5 stappen naar een gezond en duurzaam bedrijfsrestaurant
Artikel

In 5 stappen naar een gezond en duurzaam bedrijfsrestaurant

Door | 2 mei 2016

Duurzaamheid: je wil er ‘iets’ mee, maar hoe pak je dit aan? Het vergroenen van je bedrijfsrestaurant kan een grote opgave lijken. Maar het belangrijkste ingrediënt heb je al in huis! Je hebt de wens om te verduurzamen. Nu nog de concrete invulling.

 

Waarom zou je investeren in een gezond en duurzaam bedrijfsrestaurant? Draagt dit bij aan het succes van een bedrijf? Uit onderzoek blijkt van wel. Het MVO-beleid wordt steeds bepalender voor medewerkers of ze bij een bedrijf willen werken en hoe bevlogen ze zijn. Uit onderzoek van 1%Club blijkt dat een hoge medewerkersbetrokkenheid leidt tot een toename in productiviteit, klanttevredenheid, loyaliteit en omzetgroei. Van de werknemers die positief staan tegenover het MVO-beleid binnen hun organisatie is 86% zeer betrokken bij de organisatie.

 

Uit wereldwijd onderzoek van Hay Group onder 1 miljoen werknemers is gebleken dat bedrijven met betrokken personeel financieel bijna vijf keer zo goed presteren. Bovendien zijn werknemers die gezonder eten en leven productiever en minder vaak ziek. Ook blijkt uit onderzoek van CapGemini dat door duurzaam werken het ziekverzuim met 1% daalt. Dit levert de Nederlandse werkgevers gezamenlijk een jaarlijkse besparing op van €2,6 miljard. Per werknemer komt dit neer op een bedrag van ongeveer €400 per jaar. Reden genoeg om direct aan de slag te gaan en je bedrijfsrestaurant te vergroenen!

 

Stappen maken!

Maar hoe kom je tot een gezond en duurzaam bedrijfsrestaurant? Waar moet je beginnen?

 

1. Breng de wensen en behoeften in kaart en zorg voor draagvlak. Begin bij je medewerkers. Immers, zij zijn de afnemers van de producten van het bedrijfsrestaurant. Door middel van een enquête kan je eenvoudig en snel inzicht krijgen in de wensen en behoeften van de medewerkers. Vraag een aantal betrokken medewerkers van verschillende afdelingen om mee te denken. Wel of niet frituren (uiteraard met plantaardig vet)? 1 dag in de week geen vlees? Misschien zit niet iedereen daarop te wachten. Bekijk wat haalbaar is en neem dit als startpunt.

 

2. Breng het aanbod in kaart. Breng met de cateraar in kaart welke producten je makkelijk kan vervangen met een duurzaam alternatief. Houd daarbij ook rekening met de portemonnee van je medewerkers. Plantaardige producten belasten het milieu veel minder dan dierlijke. Eenvoudig en snel een aantal producten verduurzamen? Kies voor Fairtrade koffie en thee.

 

3. Verminder voedselverspilling. Bespreek met de cateraar de mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan. Een strak inkoopbeleid en kleinere porties beperken voedselverspilling. Per jaar wordt door de Nederlandse consument gemiddeld 20% van het gekochte voedsel weggegooid. Wie minder voedsel verspilt, maakt efficiënter gebruik van grondstoffen. Dat levert duurzaamheidswinst en kostenbesparingen op.

 

4. Maak het aantrekkelijk, doorbreek gewoontes. Verleid je medewerkers tot het maken van een gezonde en duurzame keuze. Veel gedrag voeren we onbewust uit en een gewoonte is al snel gevormd. Een makkelijke manier om gewoontes te doorbreken, is door de omgeving te veranderen. Presenteer de gezonde en duurzame alternatieven in het bedrijfsrestaurant visueel aantrekkelijk. Doorbreek gewoontes door bijvoorbeeld een proeverij, speciale prijsacties of themaweken.

 

5. Communiceer en informeer over duurzaamheid! Breng je medewerkers op de hoogte van het gezonde en duurzame bedrijfsrestaurant. Vertel met behulp van storytelling wat er is verduurzaamd en waarom. Laat betrokken medewerkers en directie het verhaal vertellen en zet ze in als positieve rolmodellen. Doe dit ter plekke in het bedrijfsrestaurant en via de verschillende communicatiekanalen van je bedrijf. Door zichtbaar te kiezen voor een gezonde en duurzame lunch geven zij het goede voorbeeld.