In 6 stappen naar meer geluk op het werk
Artikel

Hoe je gelukkiger kunt zijn door optimaal te presteren

In 6 stappen naar meer geluk op het werk

Door | 13 mei 2016

Uit onderzoek van Jobsome, blijkt helaas dat er maar weinig tevreden medewerkers zijn, namelijk de overgrote meerderheid is ontevreden over zijn of haar werk en maar liefst 40% wil een andere baan of functie. Dat is jammer want tevreden personeel produceert meer, geeft een bedrijf 147% meer winst en is gezonder. Benieuwd naar de gouden tips van de andere 60% wél tevreden medewerkers? Hier volgt een stappenplan voor meer geluk op het werk.

 

De bewustwording van de bedrijfscultuur speelt een belangrijke rol bij het creëren van een tevreden werknemer. De reden voor onproductieve werknemers? Waarschijnlijk heerst er stress, de uitdaging voor het werk mist of het personeel verveelt zich. Om te beginnen zijn een prettige werkomgeving en een fijne baan of functie, natuurlijk belangrijke voorwaarden voor geluk op het werk. Onlangs is er gesproken over werkgeluk op een congres van Oval, een brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid. Er werden vijf tips gegeven om het werkgeluk op de werkvloer te verhogen.

 

1. Besef de betekenis van je werk

Een werknemer moet beseffen dat zijn baan ertoe doet. Het optimistisch benaderen van je functie helpt hierbij en maakt een mens veel gelukkiger. Aukje Nauta, organisatiepsycholoog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, verwees op het congres naar de Amerikanen Amy Wrzesniewski en Jane Dutton (verbonden aan de Yale University). Zij namen onder andere een schoonmaker als voorbeeld. Een schoonmaker van een ziekenhuis kan denken: ‘Bah, ik moet nog tien vieze wc’s schoonmaken vandaag.’ Deze schoonmaker kan haar functie optimistischer benaderen door te denken: ‘Het werk dat ik doe, is belangrijk omdat het de hygiëne van dit ziekenhuis verbetert en zo draag ik bij aan het welzijn van de patiënten.’ Met soortgelijke gedachtes je werk benaderen maakt het stuk plezieriger om aan het werk te gaan.

 

2. Zorg voor afwisseling, doorbreek de saaie routines

Maurits Bruel – auteur van de bestseller ‘De Geluksfabriek’ uit 1998 – weet wat mensen gelukkig maakt op de werkvloer. Op het congres van Oval, adviseerde Bruel de routine te doorbreken. Gewoonten doorbreken is zeer belangrijk, hierdoor komen namelijk zogenaamde gelukshormonen vrij. Daarnaast zet het de hersenen op scherp. Neem daarom eens een andere route op weg naar het werk. Iemand die een andere route naar het werk neemt dwingt zichzelf zijn aandacht ergens anders op te richten wat zorgt voor frisse gedachtes. Neem zo nu en dan de fiets in plaats van de auto, thee in plaats van koffie, doe je werk achter een ander bureau en wissel het werken af door staand en zittend te werken achter je bureau. Adviseer je werkgever te investeren in zit-sta bureaus op de werkplekken als deze nog niet aanwezig zijn.

 

Een ander belangrijk advies van Bruel is het begroeten van je collega’s op een andere manier. ‘Pesten op het werk is erg, maar uitsluiting vinden werknemers nog vervelender. Niets is zo erg als een baas die ’s ochtends langs de bureaus loopt zonder iets te zeggen. Mensen willen graag gezien worden: gemeende interesse bij de begroeting kan daaraan echt bijdragen.’ Een kort praatje houden met je collega’s kan dus voor een goede werksfeer zorgen!

 

3. Zorg ervoor dat je elke dag iets afmaakt

Om een voldaan gevoel te creëren in je werk is het belangrijk om dagelijks een paar taken voor jezelf te noteren en af te werken. ‘Het is heerlijk om vinkjes te zetten’, zegt Nauta. Begin iedere werkdag een lijst met taken, als je hebt opgeschreven wat je allemaal moet doen, kan je namelijk ook geen taak vergeten. Bedenk hoeveel opdrachten er na vandaag af moeten zijn en zorg ervoor dat je begint met de grootste en ingewikkeldste taak. Op deze manier zit je niet de hele dag tegen deze taak op te kijken en bovendien geeft het een zeer voldaan gevoel als de zwaarste klus is afgerond! Het is verstandig om aan het eind van de dag even te evalueren op het werk dat die dag is gedaan. Er bestaat ook een app, Wunderlist, om een takenlijstje te maken en helpt het afronden van de taken te stimuleren.

 

4. Doe waar je goed in bent

Mogen doen waar je goed in bent maakt gelukkig. Een tevreden werknemer is 20% productiever. Laat mensen de taken uitvoeren die ze het leukst vinden. Geef daarom de taak aan een werknemer die er goed in is en het leuk vindt om die taak uit te voeren, in plaats van aan een werknemer die er juist tegenop kijkt. Op deze manier houdt je iedere werknemer gelukkig.

 

5. Doe iets voor een ander

Een tip die niet alleen helpt in het leven, maar ook op de werkvloer: Help een ander, want van geven word je gelukkig. Bovendien krijg je in ruil daarvoor vaak iets terug. Wat je dan zoal kan weggeven? ‘Kennis bijvoorbeeld’, zegt Nauta. ‘Digitale vaardigheden zijn steeds belangrijker, maar niet iedereen heeft ze in de vingers. Dus als jij ze wel hebt, leer dan een ander op de knoppen te drukken.’

 

6. Prikkel de zintuigen

Volgens hersenwetenschapper Victor Lamme worden mensen primair gedreven door emoties, directe prikkels en beloning in de hersenen die hierbij horen. Een van de meest krachtige prikkels om je werknemer te bewegen zijn zaken als geld, waardering, aandacht, bewondering, genot en plezier. Om effect te hebben moeten de prikkels in een korte tijd en werken niet over een langere tijd. Volgens Lamme zouden bedrijfsleiders en HR-managers die hun organisaties gelukkiger willen maken veel meer gebruik kunnen maken van dergelijk menselijk gedrag. Zijn motto is eenvoudig: ‘Realiseer je dat mensen op een bepaalde manier in elkaar zitten. Mensen lopen op beloning. Accepteer de fundamentele drijfveren van menselijk gedrag en ga van daaruit kijken hoe je zaken voor elkaar kunt krijgen.’ Het betekent volgens Lamme bijvoorbeeld dat je altijd goed moet nadenken waarom iets interessant zou kunnen zijn voor medewerkers. ‘Werk vanuit beloning. Bedenk voor iedere individuele medewerker wat voor hem of haar de beste directe beloning is. Maak duidelijk wat de win-win is voor beide partijen.’

 

Een goede balans tussen de werknemers op de werkvloer maakt deel uit van maatschappelijk verantwoord ondernemen op personeelsgebied. Interesse tonen in je collega’s is ook van belang om de communicatie op de werkvloer optimaal te houden. Neem de tijd om een kort persoonlijk praatje met elkaar te houden om te weten wat er speelt en je collega bezighoudt. Een motiverende boodschap brengen en je collega’s complimenteren over hun werk is ook een onmisbaar punt. Zorg ervoor dat je werknemers zich prettig voelen op de werkvloer. Dit kan de afwezigheid van werknemers voorkomen en zo vorm je als bedrijf een sterk team!

 

Bekijk het verslag en de tips van het event ‘Werkgeluk’

Bekijk de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Het rendement van geluk’