Inkopers sta op - Zo kunnen inkopers de circulaire economie stimuleren 2
Artikel

Zó kunnen inkopers de circulaire economie stimuleren

Inkopers sta op!

Door | 19 mei 2016

Een van de sleutels om de transitie richting een circulaire economie aan te jagen ligt bij het inkoopproces. Inkopers stimuleren en creëren de vraag naar circulair geproduceerde goederen, en nemen daarom een belangrijke functie in bij het stimuleren van de circulaire economie. De grote vraag is echter: hoe?

 

Supply Value heeft onderzoek gedaan naar de knelpunten en succesfactoren bij circulair inkopen en heeft op basis van de resultaten het CP4V-model ontwikkelt. Dit onderzoek is uitgevoerd op basis van de kwalitatieve onderzoeksmethode en heeft plaatsgevonden van juli 2015 tot december 2015. De respondenten zijn geselecteerd op basis van hun kennis over de circulaire economie en circulaire inkoop (Rijksoverheid, PIANOo, Stichting Circulaire Economie, Suez, Interface etc). Er zijn in totaal twintig interviews afgenomen. Hiervan zijn zes interviews afgenomen bij overheidsinstanties of semi-overheidsinstanties. Daarnaast is zowel de inkopende kant als de aanbiedende kant belicht.

 

Een circulair inkooptraject, hoe ziet dat eruit?

Een circulair inkoopproces is in wezen niet heel anders dan een traditioneel inkoopproces, echter komen er wel facetten bij binnen de bestaande stappen en zien ze er inhoudelijk anders uit (zie figuur 1). De nadruk bij het circulaire inkooptraject ligt vooral op het voorbereidende en tactische vlak. Het is belangrijk om in de strategiefase draagvlak te creëren bij het management en de interne klant en om de visie en ambitie op het gebied van circulair inkopen helder te hebben en deze te toetsen met de markt, tijdens marktconsultaties in de specificatiefase. Daarnaast dient men al in de specificatiefase na te denken over wat er na het einde van de gebruiksduur met het product gaat gebeuren.

 

Functioneel uitvragen is een voorwaarde om innovatie te stimuleren en om circulaire oplossingen te realiseren. Wat in de specificatie fase kan helpen is het zoveel mogelijk inzichtelijk maken van de keten. Dit geeft inzicht en houvast bij het bepalen van de mate van circulariteit en duurzaamheid binnen de keten. Naast de extra facetten in de fase van specificeren, komt er een extra stap in het inkoopproces bij: ‘einde gebruiksduur’. Als het product het einde van de gebruiksduur heeft bereikt, dient het op een of andere manier weer terug de kringloop in gebracht te worden. In de specificeerfase heb je al nagedacht over deze stap en is het opgenomen in de specificaties. In de selectiefase is er een partij geselecteerd die een bepaalde oplossing op dit vlak aanbiedt, en dit is vastgelegd in de contracteerfase. Bij de stap ‘einde gebruiksduur’  zorg je ervoor dat het product ook daadwerkelijk terug de kringloop in gaat, afhankelijk van de gemaakte…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.