‘Innovatieve kledingbedrijven beter in staat om te verduurzamen’
Artikel

‘Innovatieve kledingbedrijven beter in staat om te verduurzamen’

Door | 29 april 2016

Uit onderzoek van Saxion en Universiteit Twente blijkt dat innovatieve kledingbedrijven meer werk maken van het verbeteren van onder andere de arbeidsomstandigheden bij de toeleveranciers, die vaak zijn gevestigd in lagelonenlanden.

 

Bij milieu-aspecten zoals het verminderen van het gebruik van gevaarlijke stoffen en het zuiveren van afvalwater in het textielverfproces spelen vooral de technische mogelijkheden en de financiële haalbaarheid een grote rol. Hoofddocent/onderzoeker Duurzaam Internationaal Ondernemen bij Saxion, Harrie van Bommel promoveerde onlangs bij de Universiteit Twente op het uitgevoerde onderzoek.

 

Adviezen aan kledingbedrijven en maatschappelijke organisaties

Geadviseerd wordt daarom om kledingbedrijven en hun (toekomstige) medewerkers te ondersteunen bij het verbeteren van hun vaardigheden inzake interdisciplinair en internationaal samenwerken en het vergroten van transparantie naar de maatschappij. Maatschappelijke organisaties zouden daartoe naast het onder druk zetten van deze bedrijven, ook de samenwerking aan kunnen gaan in concrete verbeterprojecten. Het onderwijs zou hier ook aan kunnen bijdragen door studenten bewust te maken van de duurzaamheidsaspecten en ze te scholen in de genoemde vaardigheden. Deze toekomstige medewerkers van de kleding bedrijven kunnen dan van binnenuit een bijdrage leveren.

 

Lees verder bij het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen

Download het proefschrift van Harrie van Bommel