Certificeringen

Internationale passiefhuis-standaard

Door | 20 juni 2016

Een passief gebouw kan in de zomer bijna vanzelf koel en in de winter bijna vanzelf warm blijven. ‘Passief’ in Passiefhuis betekent dat natuurlijke energiebronnen zonder technische installaties zoals zonneboilers (=actief) een essentiële bijdrage leveren aan de energiehuishouding en conditionering van het gebouw. Zo werkt drievoudig glas bijvoorbeeld bij voldoende zoninstraling als een kachel en hoeft het gebouw maar op enkele zeer koude of zonloze dagen naverwarmd te worden.

 

Een passiefhuis voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. De andere eisen van het passiefhuis-certificaat verschillen per breedtegraad. Voor Nederland en België gelden de eisen voor passiefhuizen die tussen 40 en 60 graden noorderbreedte liggen. Een Nederlands passiefhuis gebruikt vier keer minder energie dan een Nederlands nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54% minder CO₂ uit dan een nieuwbouwwoning.

 

Passiefhuis-certificaat

De Duitse professor Wolfgang Feist heeft in 1996 het Passiv Haus Institut opgericht dat het certificaat ‘passiefhuis’ en het rekenprogramma PassiefHuis ProjecteringsPakket (PHPP) heeft geïntroduceerd. De internationale gebouwstandaard voor bijna energieneutrale gebouwen en passiefhuizen is voor bijna alle klimaatzones wereldwijd uitgewerkt door het Passive House Institute en inmiddels ook gespecificeerd voor energiezuinige renovaties en energetische renovaties van monumenten met binnenisolatie. Woningen, kantoren, ziekenhuizen en scholen kunnen het Passiefhuis-certificaat krijgen. Een lijst van geaccrediteerde certificeerders staat op www.passivehouse.com.

 

SBRCURnet en de Stichting Passiefbouwen.nl hebben het passiefhuisconcept vertaald naar praktische toepasbaarheid in de vorm van Praktijkboek Passiefhuis. Met dit boek is de methode op een laagdrempelige manier toegankelijk geworden voor de gehele bouwsector.

 

Passiefhuis en nulwoning

Een passiefhuis hoeft geen nulwoning te zijn, en een nulwoning is niet automatisch een passiefhuis. Een nulwoning is een woning die evenveel energie produceert als dat hij verbruikt. Echter, bij een passiefhuis wordt niet geëist dat er in het geheel geen externe energie mag worden gebruikt . Het passiefhuis-certificaat zegt alleen iets over het energieverbruik van het gebouw en niets over energieopwekking. Een passiefhuis kan wel makkelijker aan de eisen van een nulwoning voldoen: Door het lagere energieverbruik voor verwarming en koeling hoeft er minder energie opgewekt te worden om een nulwoning te krijgen.