Kiezen voor duurzame groei
Rapporten

Kiezen voor duurzame groei

Door | 18 juli 2016

In een dynamische wereld is verandering een constante. Die verandering is behalve onontkoombaar ook noodzakelijk en gewenst. Verandering door vernieuwing – door het voortdurend leren om dingen anders en slimmer te doen dan vandaag de dag – helpt productiever te worden, onze collectieve voorzieningen betaalbaar te houden en de oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen, zoals de grote verduurzamingsopgave waarvoor Nederland en de wereld zich gesteld zien.

 

Verandering biedt kansen voor groei en werkgelegenheid, maar brengt onvermijdelijk ook onzekerheid. Ze vraagt – van mensen, van bedrijven en van de overheid – om aanpassingsvermogen, maar ook om het vermogen op verandering te anticiperen en in te spelen, om zo ook richting te kunnen geven aan vernieuwing en de verandering die deze brengt. Beleid zal moeten reageren. De opkomst van de deeleconomie, en de beweging die deze brengt van bezit naar gebruik. De consument die ook producent wordt. De digitalisering, die vraagstukken rondom cyberveiligheid en privacy met urgentie op de agenda zet.

 

Anno 2016 is bovendien sprake van noodzakelijke veranderingen, die zonder actieve rol van de overheid niet vanzelfsprekend tot stand komen. De transitie naar een duurzame economie heeft consequenties voor de wijze waarop we produceren en consumeren. Deze mondiale noodzaak, die nationaal en lokaal wordt gevoeld, brengt voor het energie-intensieve Nederland grote uitdagingen. De energietransitie vergt bijvoorbeeld aanpassingen in de fysieke omgeving, zoals de overgang van gasnetten naar warmtenetten en de verduurzaming van bestaande bouw.

 

Het interactieve rapport ‘Kiezen voor duurzame groei’ van de Studiegroep Duurzame Groei gaat over de brede vraag wat onontkoombare, noodzakelijke verandering betekent voor de beleidsagenda van een volgend kabinet. Ingesteld naar aanleiding van de motie Nijboer/Harbers is de Studiegroep Duurzame Groei verzocht om, naast en analoog aan de onafhankelijke Studiegroep Begrotingsruimte, advies uit te brengen over versterking van het verdienvermogen ten behoeve van werkgelegenheid en duurzame welvaartsgroei. De Studiegroep werd daarbij gevraagd om met een dwarsdoorsnijdende blik concrete beleidsopties in kaart te brengen over de volle breedte van het overheidsbeleid en daarbij ook concrete structurele hervormingsvarianten uit te werken.

 

Download het rapport ‘Kiezen voor duurzame groei’ van rijksoverheid.nl

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen