Foto: VARA

Video

Over de verontrustende industrie rondom de ontkenning van klimaatverandering

2Doc: Klimaatontkenners

Door | 12 oktober 2016 | Bron: VARA

Er zijn miljoenen Amerikanen die geloven dat menselijk handelen niks te maken heeft met het opwarmen van de aarde, onder wie Donald Trump. De Republikeinse meerderheid in de Senaat en in het Congres is de afgelopen jaren uiterst succesvol geweest in het blokkeren van wetgeving die de uitstoot van broeikasgassen zou verminderen.

 

De Nederlandse journalist Gideon Levy reisde af naar de Verenigde Staten om de wereld van klimaatontkenners te onderzoeken. Hij volgde de sporen van het geld dat deze industrie draaiende houdt. Van oliebedrijven die wetenschappers betalen tot denktanks die memo’s schrijven voor de journalisten en politici. Om deze wereld te ontdekken onderging Levy een workshop ‘klimaatontkennen voor dummies’ bij de machtigste, conservatieve denktank van de Verenigde Staten.

 

Levy: ‘Het is bizar om te merken dat het überhaupt nog een discussie is, de klimaatverandering. 97% van alle klimaatwetenschappers is het er volledig over eens dat de mens schuldig is aan het opwarmen van de aarde: er is snel actie nodig. Maar van alle Republikeinse presidentskandidaten geloofde er niet één in klimaatverandering.’

 

In deze 2Doc spreekt Levy klimaatontkenners die gefinancierd worden door de fossiele brandstofindustrie. De rapporten die zij over klimaatwetenschap publiceren worden vervolgens door politici aangehaald om hun scepticisme te onderbouwen. Levy bezoekt Miami Beach, waar geen dijk of duin te bekennen is. De stijgende zeespiegel vormt daar een gevaar, maar de Republikeinse gouverneur Rick Scott verbiedt zijn ambtenaren om te praten over de opwarming van de aarde of over de klimaatverandering.

 

De documentaire Klimaatontkenners werd uitgezonden op de eerste dag van de NPO Groen Themaweek. Tijdens deze week besteedden verschillende radio- en tv-programma’s extra aandacht aan het milieu en duurzaamheid. Klimaatontkenners is een coproductie van BlazHoffski en BNN-VARA.

 

Klik op onderstaande afbeelding om de documentaire via NPO Gemist te bekijken:

2DOC Klimaatontkenners

 

Bezoek de website van Klimaatontkenners

Lees meer over de NPO Themaweek ‘Focus op Groen’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen