Foto: VARA

Video

Over de verontrustende industrie rondom de ontkenning van klimaatverandering

2Doc: Klimaatontkenners

Door | 12 oktober 2016 | Bron: VARA

Er zijn miljoenen Amerikanen die geloven dat menselijk handelen niks te maken heeft met het opwarmen van de aarde, onder wie Donald Trump. De Republikeinse meerderheid in de Senaat en in het Congres is de afgelopen jaren uiterst succesvol geweest in het blokkeren van wetgeving die de uitstoot van broeikasgassen zou verminderen.

 

De Nederlandse journalist Gideon Levy reisde af naar de Verenigde Staten om de wereld van klimaatontkenners te onderzoeken. Hij volgde de sporen van het geld dat deze industrie draaiende houdt. Van oliebedrijven die wetenschappers betalen tot denktanks die memo’s schrijven voor de journalisten en politici. Om deze wereld te ontdekken onderging Levy een workshop ‘klimaatontkennen voor dummies’ bij de machtigste, conservatieve denktank van de Verenigde Staten.

 

Levy: ‘Het is bizar om te merken dat het überhaupt nog een discussie is, de klimaatverandering. 97% van alle klimaatwetenschappers is het er volledig over eens dat de mens schuldig is aan het opwarmen van de aarde: er is snel actie nodig. Maar van alle Republikeinse presidentskandidaten geloofde er niet één in klimaatverandering.’

 

In deze 2Doc spreekt Levy klimaatontkenners die gefinancierd worden door de fossiele brandstofindustrie. De rapporten die zij over klimaatwetenschap publiceren worden vervolgens door politici aangehaald om hun scepticisme te onderbouwen. Levy bezoekt Miami Beach, waar geen dijk of duin te bekennen is. De stijgende zeespiegel vormt daar een gevaar, maar de Republikeinse gouverneur Rick Scott verbiedt zijn ambtenaren om te praten over de opwarming van de aarde of over de klimaatverandering.

 

De documentaire Klimaatontkenners werd uitgezonden op de eerste dag van de NPO Groen Themaweek. Tijdens deze week besteedden verschillende radio- en tv-programma’s extra aandacht aan het milieu en duurzaamheid. Klimaatontkenners is een coproductie van BlazHoffski en BNN-VARA.

 

Klik op onderstaande afbeelding om de documentaire via NPO Gemist te bekijken:

2DOC Klimaatontkenners

 

Bezoek de website van Klimaatontkenners

Lees meer over de NPO Themaweek ‘Focus op Groen’