Koning van Kantoren Hoe zuinig zijn Nederlandse kantoren
Onderzoeken, Rapporten

Onderzoek naar energielabels van kantoren van de 20 Nederlandse marktleiders

Koning van Kantoren: Hoe zuinig zijn Nederlandse kantoren?

Door | 14 december 2016

De meeste kantoorpanden van de twintig grootste vastgoedeigenaren zijn zo lek zijn als een mandje. Maar liefst 54 procent van de panden voldoet niet aan de norm van energielabel C als minimum, zo blijkt uit het onderzoek ‘Koning van Kantoren’ van Natuur & Milieu. ‘We zijn geschrokken van de resultaten’, aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. ‘Veel vastgoedeigenaren blijken volstrekt nalatig in het energiezuiniger maken van hun kantoorpanden.’

 

Onder de absolute achterblijvers zitten partijen als Breevast, Hanzevast, Politie en Defensie (als onderdeel van de Rijksoverheid): twee derde van hun panden voldoet niet aan de norm van label C. Slechts zes eigenaren scoren goed, waaronder Chaletgroep, Gemeente Amsterdam en Schiphol Real Estate. Hun kantorenbestand draagt voor minstens twee derde een C-label. De twintig grootste vastgoedeigenaren bezitten samen een kwart van de kantorenmarkt in Nederland, in totaal 1.838 panden.

 

Verplicht label C

Naar verwachting worden in 2023 alle kantoren verplicht om te voldoen aan het energielabel C. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) werkt momenteel aan de uitwerking van een voorstel hiervoor. De aanleiding is het Energieakkoord; hierin is afgesproken dat ook vastgoedpanden (inclusief kantoren) energie moeten gaan besparen, in totaal 28 Petajoules. De besparing blijft vooralsnog fors achter. Natuur & Milieu juicht een verplicht label C toe als een noodzakelijke stap om meer energiebesparing te realiseren.

 

Gebrek aan urgentie

Veel kantooreigenaren voelen nu nog geen urgentie om hun, vaak oude, panden aan te pakken. ‘Dit is misplaatste zuinigheid’, aldus Van Hooijdonk. ‘Door nu al besparende maatregelen te nemen worden de panden aantrekkelijker voor huurders.’ Zo’n 40 procent van alle kantoorpanden is door de eigenaren zelf in gebruik, daar lonen besparende maatregelen ook nog eens direct op de eigen energierekening.

 

Over het onderzoek

In het onderzoek is gekeken naar de energieprestaties van kantoorpanden die in eigendom zijn van de twintig grootste vastgoedeigenaren in Nederland. Dit betreft 1838 Nederlandse kantoorpanden, samen ruim 12 miljoen m2.  Het onderzoeksrapport bevat een bijlage met een overzicht van de onderzochte panden.

 

Download het rapport ‘Koning van Kantoren: Hoe zuinig zijn Nederlandse kantoren?’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen