
Makkelijk en snel je CO2-uitstoot verminderen met… Kraanwater!
Door Redactie TGTHR | 4 januari 2016Kraanwater drinken in plaats van bronwater is een van de makkelijkste manieren om wat te doen aan onze milieubelasting. Het hoeft namelijk niet verpakt en getransporteerd te worden en je houdt geen afval over. Dit zorgt voor honderden malen minder CO₂-uitstoot. Een bedrijf met 100 werknemers bespaart met een kraanwaterkoeler bijna 16.000 kg. CO₂-uitstoot per jaar!
Van alle drankjes die werknemers op een dag nuttigen, is ruim een kwart water. Voldoende water drinken bevordert het concentratie- en uithoudingsvermogen. Maar het overgrote deel van dat water is bronwater uit plastic waterkoelers. Dat is zonde, want het Nederlandse kraanwater behoort tot de zuiverste drinkwaters van de wereld. Je proeft nauwelijks het verschil met bronwater, het is minstens even gezond – zo niet gezonder – en vele malen beter voor het milieu.
Een paar feiten op een rij
> Voor de productie van waterflessen wordt jaarlijks ongeveer 2,7 miljoen ton aan plastic geproduceerd;
> Dagelijks gooien we in Nederland 500.000 plastic flesjes weg, een groot gedeelte hiervan zijn plastic bronwaterflesjes;
> Slechts 20 procent van de plastic flesjes wordt gerecycled;
> De plastic soep in de oceaan heeft de omvang van Frankrijk, Spanje en Portugal samen;
> Bronwater heeft 500 keer meer CO₂-uitstoot dan kraanwater;
> Voor één flesje bronwater is 0,25 liter olie en 3 liter water nodig;
> Kraanwater moet aan 57 kwaliteitseisen voldoen, bronwater aan 17;
> Water dat verpakt is in een fles of een pak is 500 tot 1000 keer duurder dan kraanwater, hiermee is het duurder dan benzine;
> Plastic flessen (én waterkoelers) lekken toxische en hormoonverstorende stoffen (Ftalaten en Bisphenolen) in het drinkwater, uit metingen blijkt dat 95% van de mensen een ongewenst niveau aan deze stoffen in het lichaam heeft.
Voor bedrijven bestaan duurzame houten kraanwaterkoelers die aangesloten worden op de waterleiding.

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?
Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Reacties