
The lease society: the end of ownership
Door Redactie TGTHR | 11 januari 2016De huidige lineaire economie van ‘make-take-waste’ staat nu onder druk omdat er zoveel vraag naar grondstoffen ontstaat door de opkomst van de nieuwe consumenten in China en andere landen. Die druk zorgt voor sterke prijsfluctuaties die een gezonde bedrijfsvoering bedreigen. De lineaire economie staat nu ook van een heel andere kant steeds meer onder druk: consumentenvertrouwen.
Van veel producten stijgt bij consumenten het vermoeden dat deze zodanig zijn gemaakt, dat ze sneller dan vroeger stuk gaan, zodat er sneller nieuwe producten worden gekocht. Voor bedrijven zou dit dan een snellere stijging in omzet betekenen. De opkomst van de repair-cafés laat zien dat veel producten – zo’n 70% – nog goed zijn te repareren.
Het vermoeden van ‘geplande slijtage’ heeft voormalig Europarlementariër Judith Merkies geïnspireerd om meer te focussen op het betalen voor gebruik van een product in plaats van bezit. Hierdoor zouden producten langer meegaan, zodat Europa minder afhankelijk wordt van de import van grondstoffen en halffabricaten. Bovendien zou dit veel banen in Europa opleveren, een belangrijk punt voor de sociaal-democraat Merkies. Haar boek ‘The lease society: the end of ownership’ (november 2012) is in PDF-formaat kosteloos te downloaden.

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?
Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.