Leidinggevende overschat zichzelf op bevlogen leiderschap
Onderzoeken, Rapporten

Leiderschapsonderzoek 2016: Medewerker vraagt om meer zelfsturing en regie

‘Leidinggevende overschat zichzelf op bevlogen leiderschap’

Door | 1 juni 2016

De Nederlandse werknemer heeft steeds meer behoefte aan meer zelfsturing en eigen regie. Waar de leidinggevende zichzelf een 8,2 geeft voor zijn leiderschapsstijl, geeft de medewerker zijn leidinggevende met een 5,6 nog maar net een voldoende.

 

Dit blijkt uit het leiderschapsonderzoek ‘Leadership Connected’ van Schouten Research (onderdeel van Schouten & Nelissen), in samenwerking met Managersonline.nl. Een ruime meerderheid van de respondenten (62%) is van mening dat zelfsturing belangrijker is dan het hebben van een leidinggevende.

 

Bevlogen leiderschap

Hoewel zelfsturing belangrijker is dan het hebben van een leidinggevende, bedeelt men leiders wel een belangrijke rol toe in de motivatie van medewerkers: 54% van de respondenten is van mening dat leiders verantwoordelijk zijn voor de motivatie van medewerkers. Jessica van Wingerden, directeur van Schouten Research: ‘Een leiderschapsstijl die ruimte voor eigen regie in het werk faciliteert is bevlogen leiderschap. Bevlogen leiders motiveren en inspireren hun medewerkers en geven constructieve feedback. Zij bieden hun medewerkers hulpbronnen en uitdaging in het werk, stimuleren hen om eigen regie te nemen en zichzelf te ontwikkelen. Daarbij laten bevlogen leiders zien hoe medewerkers bijdragen aan het hogere doel van de organisatie en tonen zij waardering voor deze bijdrage. Als we kijken hoe bevlogen leiderschap wordt ervaren, dan zien we dus dat er nog veel winst valt te behalen.’

 

Leidinggevende overschat zichzelf op bevlogen leiderschap

 

Leiderschapsvraagstukken

In het onderzoek is aan respondenten ook de vraag gesteld wat volgens hen dé belangrijkste drie leiderschapsvragen van dit moment zijn. Aan respondenten zijn hiertoe de 11 wereldwijd meest impactvolle veranderingen die de toekomst van werk zullen raken voorgelegd. Deze 11 ontwikkelingen uit het onderzoeksrapport ‘The Future of Work’ waren onderwerp van gesprek tussen wereldleiders tijdens het World Economic Forum eind januari 2016. Volgens de respondenten in het onderzoek van Schouten & Nelissen is de top 3 als volgt:

  1. de ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn voor de banen van de 21e eeuw (65%)
  2. het aantrekken en behouden van talenten die nodig zijn voor cruciale posities binnen de organisatie (57%)
  3. diversiteit op de werkvloer (verbinden van generaties, mannen en vrouwen en culturen) (34%)

 

Cruciale rol leider

Van Wingerden: ‘Als we kijken naar leidinggevenden en niet leidinggevenden dan valt vooral op dat de eerste twee vraagstukken door beide groepen in de top 3 worden genoemd. Niet-leidinggevenden vinden daarnaast “de houdbaarheid van de vaste baan en de impact van flexibele arbeidrelaties op individu en organisatie” belangrijk, terwijl hoger management “de opkomst van digitale platformen die mensen in staat stellen om zich effectief te organiseren en samen te werken” als belangrijk thema zien. Beide veranderingen brengen één zekerheid met zich mee: ze zijn niet te stoppen en de snelheid waarmee ze plaatsvinden is onvoorspelbaar. Binnen deze onvoorspelbaarheid hebben leiders een cruciale rol in het anticiperen op bedreigingen. Het uitdagen van mensen om regie te nemen in het werk, hun talenten in te zetten en te blijven ontwikkelen is daarbij een must. Leiders die eigen regie bij medewerkers stimuleren en talent erkennen en bewust inzetten, zijn in staat om de onvoorspelbaarheid en snelle veranderingen het hoofd te bieden.’

 

Over het onderzoek

Het onderzoek Leadership Connected is uitgevoerd in het voorjaar van 2016. In totaal hebben 2100 respondenten de vragenlijst van het onderzoek ingevuld. Van de respondenten is 55% vrouw en 45% man. Het onderzoek is uitgevoerd onder leidinggevenden (57%) en niet leidinggevenden (43%) in alle sectoren.

 

Download het onderzoeksrapport ‘Leadership Connected 2016’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen