Low Car Diet
Artikel

Grootste duurzame mobiliteitswedstrijd van Nederland van 1 t/m 30 april

Low Car Diet zorgt voor structureel ander reisgedrag

Door | 22 februari 2016

‘Eén ervaring zegt meer dan duizend woorden en beleidsplannen, dat is de essentie van het Low Car Diet’, aldus mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg van Urgenda. Van 1 t/m 30 april 2016 gaan bedrijven met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken.

 

Deelnemers ervaren dat de dagelijkse reis goedkoper, schoner en gezonder kan. Nieuw dit jaar is de Regiowedstrijd waarin provincies tegen elkaar strijden. Voor de Low Car Diet Regiowedstrijd zijn alle provincies in Nederland uitgedaagd om met elkaar de strijd aan te gaan om zoveel mogelijk mensen in hun regio duurzamer te laten reizen. Hierbij gaat het om de prestatie van de gehele provincie inclusief alle deelnemende bedrijven en gemeenten.

 

Direct resultaat

Gedurende dertig dagen gebruiken de deelnemers highspeed e-bikes, (deel-)fietsen, elektrische-/deel-auto’s en openbaar vervoer in plaats van benzine- en diesel auto’s. Dit levert direct resultaat op. In 2015 reisden de deelnemende bedrijven, in één maand dankzij het Low Car Diet,  50% schoner, bespaarden zij 30% op hun mobiliteitskosten én bewogen de topbestuurders en medewerkers 40% meer. Per bedrijf werd in één maand gemiddeld € 1.500,- bespaard en € 70,- per medewerker. Hoe meer deelnemers per bedrijf meedoen, hoe groter de besparing.

 

Low Car Diet Verandering in gedrag

 

Bedrijven die eerder meededen – zoals Unilever en EY – hebben naar aanleiding van hun deelname hun mobiliteitsbeleid aangepast, wat de kosten en CO₂-uitstoot per jaar flink verlaagt. Tevens reist 40% van de deelnemers drie maanden na het einde van het Low Car Diet nog steeds minder met de auto. Het Low Car Diet is in vijf edities uitgegroeid tot een serieuze methode om duurzamer mobiliteitsbeleid in gang te zetten met veel concreet resultaat.

 

 

De bedoeling is niet ‘nooit meer auto’, maar veel bewuster omgaan met de auto en andere vervoersopties. Dat is geslaagd, na de 30 dagen is de kans dat je mij in het OV ziet een stuk groter dan hiervoor. – Frido Kraanen PGGM

Aanmelden tot 10 maart

Dit jaar doen er meer medewerkers per bedrijf mee, zo nemen bij Eneco naast CEO Jeroen de Haas, nog 124 medewerkers deel. Verder doen onder meer SNS Bank, Achmea, Strukton en PGGM mee. Bedrijven kunnen zich aanmelden tot 10 maart, collega’s inschrijven kan tot 20 maart. Gemeenten, provincies en regio’s kunnen zich ook met medewerkers aanmelden tot 10 maart. De wedstrijd start vervolgens op 1 april.

 

Tijdens het Low Car Diet krijgen de deelnemers toegang tot de ‘Carbon Manager’. Deze online tool houdt het reisverkeer tijdens de wedstrijd bij en de deelnemers moeten iedere dag hun manier van reizen invullen. Aan het eind van het Low Car Diet worden d.m.v. dit reisdagboek de resultaten voor het bedrijf uitgerekend.

 

‘Deze feiten en cijfers brengen bedrijven aan het schrikken’, zegt Geert Kloppenburg, expert op het gebied van duurzame mobiliteit bij Urgenda. ‘Het is moeilijk het mobiliteitsbeleid van bedrijven te veranderen, omdat er veel mythes zijn rondom de benzine- en dieselauto en mensen denken dat anders reizen voor hen niet te doen is. Een maand in wedstrijdvorm toch anders reizen, blijkt het hele perspectief te kantelen. Het Low Car Diet biedt werkgevers de kans om de gewenste transitie op het gebied van mobiliteit in gang te zetten.’

 

Low Car Diet Direct Resultaat

 

Volg de deelnemers

Wie heeft er de meeste duurzame kilometers gemaakt? Eind april vindt het slotevenement van het Low Car Diet plaats waar deze vraag beantwoord zal worden. Zowel winnende bedrijven als deelnemers afzonderlijk krijgen mooie prijzen mee – van een weekend naar Parijs met de Thalys tot een dag gratis Tesla-rijden. De deelnemers kunnen uiteraard gevolgd worden via de site en op sociale media via #lowcardiet en www.facebook.com/lowcardiet.

 

Initiatiefnemers

Het Low Car Diet is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda in samenwerking met MVO Nederland, de Carbon Manager en Samen op Reis, het samenwerkingsinitiatief van de belangrijkste OV-partijen, vervoersbedrijven, overheden en consumentenorganisaties.

 

Meer informatie over het Low Car Diet

Bekijk de compilatievideo van het Low Car Diet 2015

Meld je aan voor het Low Car Diet 2016 (vóór 10 maart!)