Maatschappelijk verantwoord inkopen - hoe doe je dat?
Magazine

ISO 20400: Mondiale handleiding voor MVI

Maatschappelijk verantwoord inkopen: hoe doe je dat?

Door | 21 januari 2016

Als inkoopprofessional realiseer je je al snel dat je niet de hele wereld kunt verbeteren, maar dat je wel iets kunt doen om jouw organisatie een positieve bijdrage aan de duurzame ontwikkeling te laten leveren. Het gaat daarbij om bij het inkopen van producten en diensten de balans van people, planet en procurement te hanteren. Maar hoe maak je hierbij de juiste keuzes?

 

Door Karin van Ijsselmuide (voorzitter normcommissie MVI, NEVI) en Thamar Zijlstra (secretaris normcommissie MVI, NEN)

 

De aandacht voor en de urgentie van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) nemen toe. Of het nu gaat om de consequenties van het klimaatakkoord, het tegengaan van slechte arbeidsomstandigheden of het bevorderen van dierenwelzijn. Naast doelstellingen als winstgevendheid, kwaliteit en continuïteit zien steeds meer bedrijven en organisaties maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) als een serieuze taak. Ook binnen inkoop en de supply chain speelt duurzaamheid daarom een steeds belangrijkere rol. Van organisaties wordt niet alleen meer verwacht dat hun eigen organisatie en processen duurzaam zijn ingericht, maar ook die van hun toeleveranciers.

 

Eind 2016 zal de internationale richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) worden gepubliceerd. ISO 20400 biedt handvatten voor inkopers om met MVI aan de slag te gaan. Het document is internationaal er- en herkend én sluit goed aan bij de Nederlandse inkooppraktijk, de zgn. Dutch Wheel©. Hoogste tijd om kennis te nemen van deze nieuwe richtlijn.

 

Frans…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen