Stappenplannen

Maatschappelijk verantwoord internationaal zakendoen met de OESO-richtlijnen

Door | 9 november 2015

De OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen maken duidelijk wat de Nederlandse overheid (en 45 andere landen) van bedrijven verwacht bij het internationaal zakendoen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze bieden handvatten voor bedrijven om met kwesties om te gaan zoals ketenverantwoordelijkheid, mensenrechten, kinderarbeid of milieu.

 

Door te werken volgens de OESO-richtlijnen wordt je onderneming transparanter en minder risicovol. Dat geeft klanten, financiers, aandeelhouders en de samenleving vertrouwen. Want bedrijven zónder kinderarbeid, corruptie en vervuiling in hun keten krijgen gemakkelijker financiering, mogen leveren aan de overheid en zijn minder gevoelig voor maatschappelijke druk.

 

In Nederland is naleving van de OESO-richtlijnen een voorwaarde om (financiële) overheidssteun te krijgen bij internationale handelsprojecten. Het Nederlandse Nationaal Contact Punt (NCP) ondersteunt bedrijven om de richtlijnen in praktijk te brengen. Als er sprake is van verschil van inzicht tussen bedrijven en stakeholders kan dit bij het NCP worden gemeld. Het NCP probeert dan als onafhankelijke bemiddelaar het probleem op te lossen, zodat bedrijven escalatie en reputatieschade kunnen worden voorkomen.

 

Meer informatie over de OESO-richtlijnen

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen