Makkelijker kiezen voor duurzaam voedsel met rangschikking keurmerken
Rapporten, Tools

Makkelijker kiezen voor duurzaam voedsel met rangschikking keurmerken

Door | 17 oktober 2016

Consumenten en bedrijven kunnen vanaf nu makkelijker kiezen voor duurzaam voedsel door een nieuwe ordening in het grote aantal keurmerken en logo’s. Op verzoek van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) en de Alliantie Verduurzaming Voedsel heeft Milieu Centraal een lijst gemaakt van de 13 beste keurmerken voor duurzaam en betrouwbaar voedsel. In totaal zijn 90 keurmerken en logo’s beoordeeld.

 

Doel van de ordening is om consumenten en bedrijven wegwijs te maken in het grote aantal keurmerken en logo’s dat nu te vinden is in de winkelschappen. Staatssecretaris Van Dam: ‘In Nederland is op bijna ieder product wel een keurmerk te vinden. Voedsel spant daarbij de kroon. Er zijn inmiddels zóveel duurzaamheidskeurmerken voor voedsel dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Hierdoor verlies je het overzicht en helaas ook het vertrouwen in keurmerken.’

 

Volgens staatssecretaris Van Dam moeten consumenten erop kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij op tafel zetten niet alleen veilig en gezond is, maar dat het bovendien is geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. Door de nieuwe ordening kunnen consumenten eenvoudig beoordelen hoe transparant en betrouwbaar een keurmerk is. Ook bedrijven kunnen de ordening gebruiken bij de keuzes die zij maken als producent, inkoper of verkoper van voedsel.

 

Voor de ordening heeft Milieu Centraal het afgelopen jaar met subsidie van het ministerie van Economische Zaken een beoordelingssystematiek ontwikkeld waarmee de keurmerken zijn beoordeeld. Bij het toetsen is zowel gekeken naar het duurzaamheidsniveau als de transparantie. Bij de beoordeling is verder ook nagegaan hoe goed de toekenning van de keurmerken en logo’s wordt gecontroleerd. Uiteindelijk kwamen elf Nederlandse keurmerken en twee buitenlandse keurmerken als beste naar voren. De keurmerken gelden voor uiteenlopende producten zoals duurzame vis, eerlijke chocolade, milieuvriendelijke groenten en diervriendelijk vlees.

 

Het gaat om:

 

 • ASC
 • Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren)
 • Demeter
 • EKO
 • Europees keurmerk voor biologische landbouw
 • Fairtrade
 • Milieukeur
 • MSC
 • Rainforest Alliance
 • RSPO Certified Sustainable Palm Oil
 • UTZ
 • Naturland biologische kweekvis (Duitsland)
 • KRAV (Zweden)

 

De twee buitenlandse keurmerken zijn beoordeeld omdat ze beiden in de Nederlandse supermarkten zijn te vinden. De resultaten zijn te vinden op https://keurmerken.milieucentraal.nl/.

 

De beoordeling van de keurmerken wordt elke twee jaar herhaald. De staatssecretaris verwacht dat daardoor de duurzaamheidskeurmerken nog beter worden en het totale aantal verder zal afnemen. Dat moet ertoe leiden dat het vertrouwen in de keurmerken toeneemt.

 

Ga naar de ‘Hulp bij het maken van duurzame keuzes’

Download het Rapport ‘Topkeurmerken voor duurzame voeding’

Lees de ‘Kamerbrief over ordening duurzaamheidskeurmerken voor voedsel’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
 • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

 • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen