March 2015: The MAN Truck & Bus plant in Pinetown, South Africa is the first 100 percent carbon-neutral truck production site in Africa and within MAN’s global production network. The plant is capable of operating entirely off solar energy. The project forms part of MAN’s global Climate Strategy to reduce carbon emissions at its production sites in Europe, Africa, Asia and South America by 25 percent by 2020.

Artikel

Productiefaciliteit in Zuid-Afrika draait op zonne-energie

MAN heeft eerste CO2-neutrale fabriek geopend

Door | 21 december 2015

MAN heeft in het Zuid-Afrikaanse Pinetown zijn eerste CO₂-neutrale productiefaciliteit voor trucks en bussen in gebruik genomen. De Duitse fabrikant heeft zichzelf ambitieuze milieudoelstellingen opgelegd. De CO₂-neutrale productie is daarbij een belangrijke mijlpaal.

 

Om de CO₂-neutrale productie te realiseren, maakt de MAN-fabriek in Pinetown gebruik van zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst. De totale oppervlakte van deze panelen bedraagt 6.300 m2, goed voor een maximale opbrengst van 810.000 kWh per jaar. Dit is meer dan de fabriek zelf nodig heeft; het overschot wordt toegevoegd aan het lokale elektriciteitsnet. Door het gebruik van zonne-energie vermindert de CO₂-uitstoot met 860 ton per jaar.

 

Meer slimme maatregelen

De fabriek in Pinetown is ook ingrijpend aangepast om het energieverbruik zo veel mogelijk te verminderen. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van daglicht en de isolatie is geoptimaliseerd zodat de airconditioning minder energie nodig heeft. Regenwater wordt opgevangen in reservoirs en gebruikt voor het wassen van voertuigen. Het afvalwater wordt gerecycled.

 

Ambitieuze milieudoelstellingen

Het MAN-concern heeft zichzelf ambitieuze milieudoelstellingen opgelegd. De belangrijkste is om in 2020 de CO₂-uitstoot met 25% te hebben verminderd ten opzichte van 2008. Dat doel komt nu al binnen bereik: per eind 2014 bedroeg de vermindering van de CO₂-uitstoot 19%. Dit komt overeen met 105.000 ton.

 

Meer weten over klimaatneutraal ondernemen? Bekijk het 5-stappenplan en de ‘quick wins’ van Klimaatplein.com

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen