Interview, Vijf vragen aan...

Vijf vragen aan...

Maria van der ­Heijden

Door | 27 juni 2016

In de rubriek ‘Vijf vragen aan’ stellen we vijf vragen aan meer en minder bekende duurzame ­Nederlanders. In deze editie geven we het woord aan Maria van der Heijden. Zij wordt per 1 juli a.s. de opvolger van Willem Lageweg als directeur-bestuurder van MVO Nederland. Maria heeft een ­jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, onder meer in managementfuncties bij Bloemenveiling Flora Holland en Rabobank. Met de mede door haar opgerichte sociale onderneming Women on Wings heeft zij zich in de afgelopen periode gemanifesteerd als een koploper op het gebied van ­maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

1. Wat vind jij het allerbelangrijkste duurzaamheids­vraagstuk van deze tijd?

Het allerbelangrijkste is om te zorgen dat we voor iedereen een gezonde wereld(bol) behouden. Dit kan alleen maar als we met z’n allen op alle duurzaamheidsthema’s, zoals klimaat, ­afval, ­inclusief ondernemen, etc. ­concrete doelen formuleren en concrete resultaten realiseren.

 

2. Welk persoon/bedrijf op het gebied van duurzaamheid ­inspireert jou?

Mijn inspiratiebron is Gandhi. Be the change you wish to see. Daarnaast heb ik Yunus (microkredieten) persoonlijk ontmoet. Geweldige man, die zegt dat iedereen op de wereld een heel klein stukje van de taart met uitdagingen kan oppakken en hierin kan excelleren. Big goals, concrete actions.

 

3. Wat is jouw grootste succes op het gebied van ­duurzaamheid?

Women on Wings: co-creatie van 196.000 banen voor vrouwen op het platteland van India.

 

4. Wat zou jouw eerste maatregel zijn als ‘Minister van ­Duurzaamheidszaken’?

De Sustainable Development Goals vertalen in concrete doelstellingen voor Nederland.

 

5. Hoe ben je zelf met duurzaamheid bezig?

Als co-founder van Women on Wings, als directeur-bestuurder MVO Nederland vanaf 1 juli a.s., als ­commissaris van Cono Kaasmakers, als wereldbolbewoner met gewone zaken als gezond eten, gezond eten produceren (parttime boerin), gezond eten kopen, minder afval, minder energie etc.