Foto: Fred Ernst

Interview, Vijf vragen aan...

Vijf vragen aan...

Marjolein Demmers

Door | 29 november 2016

In de rubriek ‘Vijf vragen aan’ stellen we vijf vragen aan meer en minder bekende duurzame Nederlanders. In deze editie geven we het woord aan Marjolein Demmers. Zij is sinds 1 juli jl. directeur van De Groene Zaak, een ondernemersplatform voor een duurzame economie. Ook is Marjolein lid van de Raad van de leefomgeving en infrastructuur (Rli), is ze voorzitter van het College van Deskundigen non-food bij Stichting Milieukeur en is ze al geruime tijd duurzaamheidsambassadeur van gemeente Amersfoort. Hiervoor is ze jaren internationaal actief geweest in het bedrijfsleven bij onder meer McKinsey&Company, Essent en als directeur Sustainability bij Royal HaskoningDHV.

 

 

Wat vind jij het ­aller­belangrijkste duurzaamheids­vraagstuk van deze tijd? 

De herijking van de visie op, en de fundamenten van onze economie. Neem klimaatverandering: het is het meest urgent, en tegelijkertijd zie ik dat het voor veel mensen nog steeds moeilijk te bevatten is. NU zijn acties nodig die CO2-emissies terugdringen, en de komende 4-5 jaar zijn cruciaal om de doelen te halen, hier, in Europa en wereldwijd. Het is in ons aller belang. Dus zijn er duidelijke signalen nodig, die maken dat we afstappen van het fossiele economische model van het verleden en instappen op de kansen en mogelijkheden van de toekomst. As we opschieten met deze omslag heeft het Nederlandse bedrijfsleven andere landen straks nog wat te bieden ook. Goed voor de economie. En dus ook een belangrijk onderwerp bij de aankomende verkiezingen!

 

Welk persoon/­bedrijf op het gebied van ­duurzaamheid ­inspireert jou? 

Het soms onzichtbare leger van veranderaars! Ondernemers die niet opgeven, maar die samenwerken, en steeds zoeken naar oplossingen met impact. Zoals de ondernemers die lid zijn bij ons, De Groene Zaak, maar ook de vele CSR-managers die strategisch en tactisch sturen op verandering. De R&D mensen die achter de schermen werken aan duurzame innovaties. De beleidsmedewerkers en kamerleden die doorzetten. De CEO’s die ervoor gaan staan. Gelukkig zijn het er steeds meer, en heeft hun waardevolle inbreng steeds meer effect.

 

Wat is jouw grootste succes op het gebied van ­duurzaamheid? 

Ik ben er trots op dat ik steeds weer concrete stappen vooruit heb kunnen maken met de organisaties waar ik werkte. Er is vaak iemand nodig die er niet aan twijfelt waar het heen moet, en samenwerkt met anderen totdat het voor elkaar is. Elke stap weer. En vaak tegen de stroom in. Ik doe eigenlijk al 20-25 jaar niet anders. Dat is het kompas dat mij stuurt. Daarmee heb ik…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.