Certificeringen, Keurmerken / labels

Milieukeur bloembollen

Door | 5 april 2016

Het Milieukeur certificatieschema voor bloembollen is ontwikkeld in overleg met bollentelers- en handelaren, met de Nederlandse brancheorganisatie voor bloembollenbedrijven KAVB, Wageningen UR, verschillende overheden en NGO’s, waaronder Greenpeace.

 

Milieukeur bloembollen worden geteeld door vooruitstrevende ondernemers met behulp van innovatieve technieken. Door Milieukeur bloembollen in te kopen stimuleert u de verduurzaming van de bloembollenteelt en beschermt u de leefomgeving.

 

Maatschappelijk verantwoord inkopen

Het Milieukeur certificaat voor bloembollen voldoet aan ‘Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Groenvoorzieningen’, zoals gepubliceerd door Pianoo. Met Milieukeur krijgen overheden een ruime keus bij het inkopen van duurzame bloembollen. Voor de retail (zoals tuincentra) is Milieukeur de borging voor een duurzamer assortiment.

 

Beschikbaar vanaf 2016

Een aantal vooruitstrevende en toonaangevende Nederlandse bloembollentelers kan in 2016 een uitgebreid assortiment Milieukeur gecertificeerde bloembollen leveren, geschikt voor beplanting van tuinen, parken en plantsoenen.

 

Factsheets

Om Nederlandse bloembollentelers te helpen hun producten in het buitenland te positioneren met de unieke duurzaamheidskenmerken van het Milieukeur certificaat, heeft Milieukeur Duitse, Engelse en Franse factsheets gepubliceerd op www.milieukeur.com. De factsheets gaan in op de duurzaamheidsvoordelen van telen volgens Milieukeur-eisen, zoals een lagere milieubelasting door beperkt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en energie, geen gebruik van neonicotinoïden en zorg voor de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Verwachting is dat dit seizoen op circa 250 hectare volgens de duurzaamheidscriteria van Milieukeur wordt geteeld. Milieukeur gecertificeerde bloembollen zijn dan vanaf augustus/september 2016 leverbaar.

 

 

Kijk voor meer informatie op de website van SMK