MKB heeft nauwelijks oog voor duurzaamheidsdoelen VN --- De 17 Sustainable development goals - Global goals - Duurzame ontwikkelingsdoelen - SDGs van de VN
Artikel

MKB heeft nauwelijks oog voor duurzaamheidsdoelen VN

Door | 1 augustus 2017

Ruim 8 op de 10 Nederlandse mkb-ondernemers weten niet precies wat de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN zijn, of hebben zelfs helemaal geen idee. Dat blijkt uit een online peiling door MKB Servicedesk onder 600 bedrijven tot 250 medewerkers.

 

Overheden en grote bedrijven en organisaties zetten zich al in om deze 17 zogenoemde Global Goals van de VN, die gaan van hongerbestrijding tot gendergelijkheid, uiterlijk in 2030 te behalen. Inzet van het wereldwijde midden- en kleinbedrijf is hiervoor echter doorslaggevend, zo stelt de VN.

 

De peiling laat grote verschillen zien tussen de verschillende branches. In de zakelijke dienstverlening zijn de SDG’s het bekendst: 46 procent heeft weleens van de doelen gehoord en 31 procent weet zelfs precies wat ze inhouden. Bij financiële instellingen is dat heel anders. Hier geeft 83 procent aan nog nooit gehoord te hebben van de Global Goals.

 

80 procent wil SDG’s implementeren

Om de ondervraagde ondernemers meer inzicht te geven in de SDG’s, kregen zij een overzicht te zien van de verschillende duurzaamheidsdoelen. Vervolgens gaf 80 procent van de ondervraagden aan binnen vijf jaar één of meer doelen in de bedrijfsplannen te willen opnemen. Als voornaamste reden wordt het begaan zijn met de wereld opgegeven. De ondernemers die aangeven de SDG’s waarschijnlijk niet te zullen implementeren, geven als belangrijkste reden op dat ze het idee hebben, dat ze geen verschil kunnen maken met hun bedrijf.

 

In Nederland bestaat 99 procent van het bedrijfsleven uit MKB. Samen zijn zij goed voor 60 procent van de totale Nederlandse economie. Volgens de VN zijn juist mkb-ondernemers daarom de doorslaggevende groep. Ondernemers die samen met medewerkers één of meerdere doelen centraal stellen in hun plannen, kunnen elk een klein verschil maken. Doen miljoenen ondernemers dat wereldwijd, dan is de gezamenlijke impact heel groot. Om die reden biedt MKB Servicedesk mkb-ondernemers steeds meer kennisartikelen over alles rondom het implementeren van de duurzaamheidsdoelen in je bedrijf.

 

Zeventien SDG’s

Ondernemers hebben weinig inzicht in hoeveel SDG’s er daadwerkelijk zijn. Slechts een op de tien ondervraagden weet dat dit aantal tussen de 17 en 20 ligt. De zeventien SDG’s worden niet allemaal even interessant gevonden. Ondervraagden kozen voornamelijk de volgende duurzaamheidsdoelen als meest aansprekend: #3. Goede gezondheid en Welzijn, #2. Geen honger en #4. Kwaliteitsonderwijs.

 

Over het onderzoek

De resultaten zijn verzameld van 14 juli 2017 tot en met 24 juli 2017 via een digitale poll op de site van MKB Servicedesk. Hieraan is meegewerkt door 603 ondernemers met tussen de 1 en 250 werknemers, actief in 9 branches.

 

Lees meer over de SDG’s op TGTHR

Bekijk het dossier Global Goals van MKB Servicedesk

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen