Moonen in MKB Innovatie Top 100 met circulaire koffiebeker
Magazine

Moonen in MKB Innovatie Top 100 met circulaire koffiebeker

Door | 30 september 2016

Moonen Packaging heeft met kringloopconcept Stack-It een plaats bemachtigd in de MKB Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel. De duurzame verpakkingsspecialist uit Weert heeft met het circulaire concept de volledige keten voor koffiebekertjes duurzaam gemaakt: van grondstof tot product, van gebruiker tot afvalverwerking.

 

Als alle Nederlandse bedrijven meedoen aan Stack-It kan er jaarlijks vele tienduizenden tonnen afval bespaard worden. Met Stack-It worden namelijk composteerbare koffiebekers van rietsuikerafval gebruikt. Alle onderdelen van de beker zijn composteerbaar, zelfs de bedrukking en de coating. Een slim stapelsysteem bij de koffieautomaat van deelnemende bedrijven zorgt dat de duurzame bekers heel efficiënt worden ingezameld en duurzaam getransporteerd. De cirkel wordt rond gemaakt door de gebruikte bekers om te zetten in compost en groen gas.

 

Beginnen bij de koffiebeker

Moonen mikt op een hoge ranking in de MKB Innovatie Top 100, die dit jaar voor de elfde keer wordt gehouden. Op 29 september a.s. wordt de ranking bekendgemaakt. ‘Het is de eerste keer dat we meedoen. Wanneer je bedenkt dat 98,8 % van alle bedrijven in Nederland een MKB-bedrijf is, dan is het super om tot de 100 meest innovatieve te behoren’, vertelt CEO Gé Moonen. ‘Onze motivatie is dat we andere partijen willen inspireren met Stack-It. Iedereen kan in de keten op zoek gaan naar partners waarmee je samen circulaire modellen kunt ontwikkelen die afval reduceren. Soms begint het met zoiets simpels als een koffiebekertje, dat behoorlijk veel impact op de duurzaamheid van het Nederlandse bedrijfsleven kan hebben. Want als dat groene zaadje al bij de koffieautomaat wordt geplant, kan dat bij medewerkers inspiratie geven voor eigen duurzame ideeën. Dat zien we bij onszelf ook gebeuren, dat ambassadeursgedrag.’

 

BV Nederland

Moonen Packaging is altijd op zoek naar nieuwe ideeën voor een nog duurzamere onderneming. ‘Dat doen we niet alleen voor onszelf; we willen bijdragen aan een betere wereld.

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.