Artikel

Bedrijven in de chemie te optimistisch over internationale MVO-risico’s

MVO Monitor: ‘Chemie moet meer over de grens kijken’

Door | 18 december 2015

Bedrijven in de chemie onderschatten de sociale en milieurisico’s in hun internationale keten. Producenten en handelaren in de chemie die aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) doen, associëren dat vooral met energiebesparing, een veilige werkomgeving, en met klimaat, milieu en de directe omgeving. Dat blijkt uit de MVO Monitor, een grootschalig onderzoek van MVO Nederland naar de stand van zaken op maatschappelijk verantwoord ondernemen in dertien sectoren.

 

Bedrijven in de chemie zijn te optimistisch over de MVO-risico’s buiten de landsgrenzen. Zo denkt maar 41 procent dat grondstoffenschaarste in hun sector speelt, ondanks dat er een trend is van stijgende grondstofprijzen. Slechts 39 procent is zich bewust van het mensenrechtenvraagstuk en 73 procent denkt dat armoede geen onderwerp voor de sector is, terwijl de winning van grondstoffen vaak gepaard gaat met lage lonen en onveilige werkomstandigheden, zoals in de mijnbouw. Bedrijven denken op al deze internationale onderwerpen weinig invloed uit te kunnen oefenen.

 

MVO-beleid

In vergelijking met andere sectoren pakken bedrijven in de chemie de implementatie van MVO duidelijk meer gedegen aan: 51 procent van de bevraagde bedrijven met activiteiten op MVO, zegt een MVO-beleid te hebben. In andere sectoren is dat 26 procent. Het merendeel van de Nederlandse bedrijven in de sector vindt dat MVO loont: 68 procent ziet MVO als een businesscase en 40 procent vindt MVO interessant omdat het kosten bespaart. Uit een eerder rapport van The Rock Group naar de kansen voor het verduurzamen van de chemie en de handelsrelaties met ontwikkelingslanden en opkomende economieën bleek al dat individuele MKB-bedrijven het idee hebben dat ze geen invloed op verdere verduurzaming hebben. De reden daarvoor is naast de grootte van het bedrijf ook de dwingende veiligheidsregelgeving. ‘Zodoende is de bereidwilligheid vooral ‘volgend’ en compliance gedreven.’

 

Krachten bundelen

MVO Nederland stelt naar aanleiding van de uitkomsten van de MVO Monitor dat Nederlandse bedrijven veel meer invloed uit moeten oefenen op hun internationale keten door meer met ketenpartners samen te werken. Elsbeth Roelofs, sectormanager Chemie bij MVO Nederland, roept de Nederlandse chemie daarom op om verder in de keten te kijken: ‘Door contact met en inzicht in je ketenpartners kun je als bedrijf grensoverschrijdende risico’s wel degelijk beïnvloeden.’

 

Lees het onderzoek ‘Nationale MVO Monitor 2015’

Lees de praktische handreiking voor het realiseren van ketensamenwerking in de industrie van de RvO

Test jouw internationale MVO-risico’s met De MVO Risico Checker

Bezoek het kennisplatform duurzaam grondstoffenbeheer 

Bezoek de LinkedIn-discussiegroep ‘Duurzaam Grondstoffenbeheer’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen