Na aardgas komt zonneschijn de uitdagende overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland
Rapporten

‘Na aardgas komt zonneschijn’ – De uitdagende overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland

Door | 20 september 2016

Nederland moet de komende jaren harde keuzes nemen om aan de verplichte klimaatdoelstellingen – CO₂-neutraal in 2050 – te kunnen voldoen. Om de benodigde transitie te kunnen maken van fossiele naar hernieuwbare energie, zijn op het gebied van aanbod, verbruik en economische effecten de nodige stappen te zetten. Dat stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO in het rapport ‘Na aardgas komt zonneschijn: de uitdagende overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland’. Het eerste exemplaar is op Prinsjesdag aan minister Kamp (Economische Zaken) overhandigd.

 

Tot 2030 moeten keuzes gemaakt worden, bijvoorbeeld over de back-upcapaciteit. ‘Zeker nu de vraag actueel is of kolencentrales gesloten moeten worden, is het belangrijk om te kijken welke vorm naast hernieuwbare energie de belangrijkste, conventionele brandstof blijft’, aldus Hans van Cleef, Sectoreconoom Energie bij ABN AMRO. ‘Europa – en dus ook Nederland – moet streven naar een zo snel mogelijke vermindering van het aandeel kolen, omdat kolen schadelijker zijn voor het milieu dan gas. Daarom is volgens ons na 2030 alleen voor gas een rol weggelegd als back-upcapaciteit. Ook zien we gas als energie-opwekker voor regio’s en sectoren die niet op een betaalbare en betrouwbare manier kunnen worden voorzien van hernieuwbare energie. De voorkeur gaat uit naar groengas, eventueel aangevuld met Nederlands gas.’

 

Conventionele brandstoffen blijven nodig

In het rapport schrijft het Economisch Bureau dat ingezet moet worden op uitbreiding van het aandeel hernieuwbare energie, maar dat conventionele brandstoffen deels nodig blijven ten behoeve van een zorgvuldige transitie. ‘Een flink groter aandeel van hernieuwbare energie is voor Europa cruciaal. Niet alleen voor klimaatdoelstellingen, maar ook voor de (groei van de) economie, werkgelegenheid en de leveringszekerheid. Daarom is het nodig een goede balans tussen deze factoren te vinden en te houden. En dat in een omgeving waarbij de energiemix moet worden verduurzaamd, betrouwbaar moet blijven en voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft’, aldus Van Cleef.

 

Vermindering energieverbruik noodzakelijk

Volgens het Economisch Bureau is ook de vermindering van het energieverbruik in elk geval een voorwaarde om de klimaatdoelen te halen. Van Cleef: ‘Er moet meer aandacht komen voor besparingsmogelijkheden. In het bedrijfsleven, maar ook bij de Nederlandse huishoudens. Als ook de regelgeving- en besparingsmogelijkheden in de lucht- en scheepvaart worden aangescherpt, maken we flinke stappen in het terugdringen van CO₂-uitstoot. Bovendien heeft de energie-intensieve industrie plannen om verbruik terug te dringen. Toch geldt voor alle maatregelen dat er vaak weinig betrokkenheid is of het politieke draagvlak beperkt is. Daar is een hoop te winnen. Met de bijeenkomst die op Prinsjesdag is gehouden, hoopt ABN AMRO betrokkenheid en draagvlak bij alle partijen te vergroten.’

 

Download het prinsjesdagrapport ‘Na aardgas komt zonneschijn’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen