Spring - Naar werken in verbinding met jezelf
Magazine

Boekrecensie ‘Spring!’

Naar werken in verbinding met jezelf

Door | 29 augustus 2017

Zoeken naar jezelf en geluk in je werk. Daar gaat het tegenwoordig voor veel mensen over. Het is een ontwikkeling die past binnen een steeds actiever en bewuster loopbaanbeleid. Dat dit ook steeds actueler is met toenemende vraagstukken rond stress, burn-out en bore-out op werk spreekt voor zich. We weten ook steeds meer het verband tussen deze vraagstukken en situaties waar mensen werken zonder dat ze in verbinding zijn met zichzelf, of werkzaam zijn binnen een organisatie waarin hun talenten niet ontplooid of gebruikt worden.

 

DOOR EVA GELUK

 

Herken je het gevoel dat je niet gelukkig thuiskomt van je werk? Dat je graag iets anders zou willen doen, maar niet weet wat? Dat je weet wat je wilt doen maar niet durft? Of dat je plotseling je baan kwijt bent door reorganisatie en wordt gedwongen na te denken over hoe je je werkleven verder wilt inrichten? In ‘Spring! – Naar werken in verbinding met jezelf’ gaat Reina Janssen in op deze vraagstukken, om zodoende als lezer een eerste stap te kunnen maken naar het vinden van werken in verbinding met jezelf. Dit doet Janssen met behulp van krachtverhalen van anderen die hebben durven of moeten springen, uitleg over wat werken met verbinding met jezelf is, het delen van haar eigen verhaal en praktische oefeningen. Het door Janssen uitgewerkte springmodel vormt de basis van het boek. Verschillende fases vormen de cyclus van werken in verbinding met jezelf.

 

Struggle

In de eerste fase ‘struggle’ merk je, fysiek en/of mentaal, van binnenuit dat er iets speelt. Aan de hand van zowel uiterlijke als innerlijke levenslijnen legt Janssen helder uit hoe externe verwachtingen ervoor kunnen zorgen dat je niet doet wat je eigenlijk wilt, waar je eigenlijke talenten liggen. Het zorgt voor schuring. Ze gaat in op factoren zoals angst en onzekerheid die je weerhouden te ‘springen’ naar een andere situatie. Ten slotte wijst ze erop dat factoren die als negatief worden ervaren – zoals ongemak – juist een positief effect kunnen hebben doordat het je in beweging kan zetten.

 

Het onzekere gat

Het is juist deze beweging die je brengt naar de volgende fase, namelijk ‘het onzekere gat’ ofwel het ‘gat in het trottoir’. Het beschrijft de persoonlijke crisis waarin je terechtkomt wanneer je loslaat (springt) en nieuwe keuzes maakt. Janssen maakt een belangrijk onderscheid tussen situaties waar je zelf uit vrije wil springt of waar je terechtkomt in het gat vanwege een gedwongen val –

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.