Handleidingen

Natural Capital Guide: praktische informatie over natuurlijk kapitaal bij investeren

Door | 27 januari 2016

VBDO (De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) en CREM (bureau voor duurzame ontwikkeling) hebben een interactieve gids en self-assessment tool gemaakt voor financiële instellingen die rekening willen houden met natuurlijk kapitaal bij investeringen.

 

Overheden, bedrijven en financiële instellingen maken in toenemende mate gebruik van de term natuurlijk kapitaal. Dit zijn alle producten en diensten die de natuur levert en waar onze maatschappij en het bedrijfsleven afhankelijk van zijn. Voorbeelden zijn natuurlijke hulpbronnen zoals hout en schoon water.

 

Praktische begeleiding

De gids ‘Natural Capital Guide’ biedt praktische begeleiding voor financiële instellingen die in hun investeringsbeleid rekening willen houden met natuurlijk kapitaal. Bijvoorbeeld, hoe natuurlijk kapitaal vertaald kan worden naar verantwoorde beleggingsstrategieën, zoals uitsluiting, actief aandeelhouderschap, ESG-integratie (Environmental, Social and Governance) of investeringen die grote impact hebben. Ook wordt beschreven hoe de financiële instellingen transparant kunnen zijn over de gevolgen die hun investeringen en activiteiten hebben op de natuur.

 

Self-assesment tool

De self-assessment tool is een eenvoudig te gebruiken gids voor financiële organisaties om te zien waar ze zich kunnen verbeteren met betrekking tot natuurlijk kapitaal. Zo zien zij ook welke onderdelen van de gids van bijzonder belang voor hen kunnen zijn.

 

Financiële instellingen worden uitgenodigd om hun ingevulde self-assessment terug te sturen vóór 10 maart 2016. Iedereen die hun score terugstuurt, ontvangt daarvoor in ruil de totale, gemiddelde scores van hun collega’s en kunnen kosteloos advies winnen met betrekking tot natuurlijk kapitaal van adviesbureau CREM. Meer informatie hierover vind je in het onderdeel ‘Introduction’ van de tool.

 

Doelgroep van de gids en self-assessment tool

De primaire doelgroep van de gids en tool zijn duurzaamheidsmanagers, milieu- en duurzaamheidsprofessionals en risico-analysten bij financiële instellingen. De gids is echter ook handig voor doelgroepen die business cases en investeringsmogelijkheden onderzoeken waar natuurlijk kapitaal onderdeel van uitmaakt.

 

Download de interactieve Natural Capital Guide (Engelstalig)

Download de self-assesment tool 

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen