Waarom Nederland een hotspot is voor circulaire economie
Artikel

Nederland zet zichzelf internationaal op de kaart als 'hotspot voor circulaire economie'

Nederland ‘hotspot voor circulaire economie’

Door | 20 april 2016 | Bron: ANP

Er is een nieuwe mijlpaal bereikt in de Nederlandse transitie naar een circulaire economie. Minister President Rutte nam tijdens de Innovation Expo het visiedocument ‘Netherlands Circular Hotspot’ in ontvangst; een magazine waarin verscheidene sectoren en sleutelfiguren de rol van Nederland als ‘circulaire hotspot’ bespreken.

 

De circulaire economie biedt Nederland de mogelijkheid tot 7,4 miljard extra inkomsten per jaar en 54.000 nieuwe banen. Tijdens de Innovation Expo brachten bijna 150 deelnemers uit meer dan 20 landen een bezoek aan Nederlandse koplopers in het bedrijfsleven en kennisinstellingen om voorbeelden te bekijken en innovatie te delen op gebied van circulaire economie. Minister President Mark Rutte: ‘Ik zie circulaire economie als een kans en exportproduct voor Nederland. Nederland is een Sustainable Urban Delta, een groene, creatieve megastad die voorop loopt in het ontwikkelen van innovaties.’

 

Waarom een transitie naar een circulaire economie?

De huidige wereldwijde uitdagingen, waaronder klimaatverandering en bevolkingsgroei, kunnen overweldigend zijn. Echter dwingen ze ons ook om samen te werken en innovatieve oplossingen te vinden voor onze toekomst. De transitie naar een circulaire economie is een dergelijke oplossing: creatie van groei en welvaart, terwijl tegelijkertijd ons ecosysteem hersteld wordt. Het concept circulaire economie ontkoppelt groei en welvaart van het gebruik van natuurlijke bronnen en ecosystemen, en is afhankelijk van het samenwerken van verschillende partijen. Samenwerken en het delen van successen en falen, staat centraal voor het succesvol implementeren van circulaire businessmodellen.

 

Met zijn hoge bevolkingsdichtheid en watermanagementuitdagingen heeft Nederland een geschiedenis van samenwerking en innovatie; en is ons land expert in het slim omgaan met grondstoffen. Zodoende is Nederland een wereldwijde watermanagementhub, de twee-na-grootste zuivelexporteur en één van de wereldleiders in afvalverwerking. De belangrijkste les die Nederlandse bedrijven en organisaties hebben geleerd, is dat de circulaire economie een economie is waar met name samenwerking de sleutel is tot succes. Bedrijven, overheden, gemeentes, universiteiten én NGOs moeten allen meer dan ooit manieren vinden om intensief samen te werken. Nederland is een ‘hotspot’ en ‘living lab’ geworden voor circulaire innovaties en – zoals voor zoveel andere landen – is het onze ambitie om de wereldwijde transitie naar een circulaire economie te versnellen.

 

Over de Netherlands Circular Hotspot campagne

De Netherlands Circular Hotspot campagne heeft als doel om Nederland internationaal te positioneren als circulaire hotspot en daarmee iconische projecten en lessen met bedrijven en overheden over de hele wereld te delen. De campagne bestaat uit de realisatie van het visie-magazine over de Nederlandse circulaire toekomst. Het magazine is samengesteld op basis van input door Nederlandse en internationale circulaire voorlopers, en vertegenwoordigers van jongere generaties. Naast het visie-magazine, bestaat de campagne uit de Circular EXPO, waar (internationale) schaalbare circulaire projecten tentoongesteld worden. De Circular EXPO is de komende achttien maanden open.

 

Prins Carlos de Bourbon de Parme is voorzitter van Netherlands Circular Hotspot (INSID), Circle Economy, de Sociaal Economische Raad (SER), Delta Development Group zijn de initiatoren van de campagne. Netherlands Circular Hotspot wordt ondersteund door meer dan dertig ambassadeurs uit het bedrijfsleven en werkt samen met de Ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, NederlandCirculair! en de Postcodeloterij.

 

De ambassadeurs van de campagne zijn: AkzoNobel, Alliander, Black Bear Carbon, Delta Development Group, Deltares, Desko, DSM, Floow2, FrieslandCampina, Gemeente Amsterdam, Gemeente Haarlemmermeer, HVC, Inashco, Interface, ING, KPMG, Lune, Modulo Milieustraten, PGGM, Philips, Port of Rotterdam, Powered by Meaning, Rabobank, Rockwool, Royal HaskoningDHV, Rotterdam Partners, Schiphol, Siemens, The Executive Network, Unie van Waterschappen, Van Gansewinkel.

 

Lees het visie-magazine ‘Netherlands Circular Hotspot’

Bezoek het Netherlands Circular Hotspot-platform

 

Foto boven artikel: Overhandiging visiedocument ‘Netherlands Circular Hotspot’ door de heer Joosten, CEO Friesland Campina, aan Minister President Rutte. Foto Benjamin Arthur Photography

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen