Nieuws

10 Nederlandse duurzame start-ups in de race voor 500.000 euro

27 juli 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: GreenChallenge

De 25 genomineerden die kans maken op een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2016 zijn bekendgemaakt. Dit is de grootste jaarlijkse internationale wedstrijd voor groene start-ups, die de Nationale Postcode Loterij dit jaar voor de tiende keer op rij organiseert. De winnaar ontvangt 500.000 euro om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De runner-up ontvangt 200.000 euro.

 

De 25 genomineerde start-ups komen uit: Nederland, USA, UK, Zweden, Duitsland, Israël, India en Rwanda. Nederland is met tien nominaties het sterkst vertegenwoordigd. Daarna volgen USA met vijf start-ups, UK met vier ondernemers en Zweden met twee genomineerden. De overige vier landen worden vertegenwoordigd door één start-up.

 

De Nederlandse genomineerden zijn:

 • Almer van der Stoel (44), Bambooder: Bambooder kweekt bamboe en maakt de vezels geschikt voor industrieel gebruik, zoals verf, plastic en composietmaterialen voor de auto-, luchtvaart- en bouwsector. De vezels zijn een vervanging van minerale producten die een enorme CO₂-footprint hebben.

 

 • Dorus Galama (28), Circular Headphone: de hoogwaardige koptelefoons van Pelican House pakken met hun modulaire ontwerp de elektronisch afvalberg aan. Zij leveren via een leaseconstructie circulaire koptelefoons. Tegen een klein bedrag abonneert de klant zich op het volgende: vervangen van defecte onderdelen, inzamelen, hergebruiken of recyclen van kapotte onderdelen. De slijtgevoelige onderdelen, zoals de klankkast en kabels zijn modulair ontworpen en kunnen eenvoudig worden gerepareerd of vervangen. Het circulaire businessmodel heeft de potentie om tot 85% aan materialen en componenten te besparen.

 

 • Michiel Vos (47), CocoPallet: CocoPallet ontwikkelt van het afval uit de kokosindustrie 100% biologisch afbreekbare en betaalbare transportpallets voor Aziatische exporteurs. Aziatische landen hebben zelf weinig of geen zachthout om pallets van te maken waardoor grote hoeveelheden hout geïmporteerd moeten worden uit o.a. de Baltische staten, New Zeeland en Siberië. Bovendien wordt gebruik gemaakt van de natuurlijk aanwezige lijmstoffen in de kokosnootschil en zijn milieubelastende en dure synthetische lijmen overbodig.

 

 • Eugene van Bouwdijk Bastiaanse (62), Ecovat: zonne- en windenergie maken het elektriciteitsnetwerk onevenwichtig, waardoor tekorten worden aangevuld met conventioneel opgewekte elektriciteit. De opslag van duurzame energie was het grootste probleem. Ecovat is een ondergronds warmteopslagsysteem met een zeer hoge efficiëntie (minder dan 10% energieverlies over zes maanden) en een grote opslagcapaciteit. Het bouwsysteem maakt de opslag van thermische energie mogelijk. Hierdoor kunnen meerdere huishoudens het hele jaar door volledig draaien op schone energie, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen tot nul wordt gereduceerd.

 

 • Tonnis Hooghoudt (55), Ioniqa Technologies: kleurloos plastic kon al volledig hergebruikt worden, maar het grootste deel van de 50 miljoen ton plastic die wereldwijd wordt geproduceerd is gekleurd. Een groot deel hiervan verdwijnt na gebruik in de verbrandingsoven. Ioniqa heeft een manier ontwikkeld om gemengd plastic-afval te upcyclen tot nieuwe grondstoffen tegen een concurrerende prijs.

 

 • Marieke Havermans (41), Onora: Onora produceert 100% biologisch afbreekbare uitvaartkisten vervaardigd van organische bioplastics. De kist is prijsconcurrerend met de huidige spaanplaten variant die goed is voor 70% van het marktvolume. Tijdens de crematie stoot de Onora tot 75% minder CO₂ uit dan een standaardkist.

 

 • Willem Kesteloo (28), PowerWindow: de start-up Physee produceert de eerste ramen met volledig transparant elektriciteit opwekkend glas, de PowerWindow. Zij vangen licht op dat normaliter zou worden gereflecteerd en zetten het met zonnecellen in het raamprofiel om in elektriciteit.

 

 • Daan Steller (34), REBEARTH: dit volledig natuurlijke landbouwproduct verbetert de groei van gewassen en het bodemleven. Dat betekent ook dat de grond meer CO₂ opslaat, net als de bomen die worden gespaard dankzij de verminderde behoefte aan akkerland. Door de grondverbetering hebben akkerbouwers ook minder chemicaliën nodig, die bij hun vervaardiging CO₂ genereren.

 

 • Gert van Vugt (27), Sustainer Homes: deze betaalbare, modulaire woningen gemaakt van duurzaam hout veroorzaken 90% minder CO₂-uitstoot dan conventionele huizen. Zonnepanelen maken de gebouwen energieneutraal en hoeven zelfs niet op het net te worden aangesloten. De prefab-units zijn recyclebaar of te hergebruiken in nieuwe gebouwen.

 

 • Max Aerts (25), Team FAST: dit studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven is bezig een brandstofsysteem te ontwikkelen voor bussen en vrachtwagens op basis van mierenzuur.

 

10 Nederlandse duurzame start-ups in de race voor 500.000 euro

Een volledig overzicht van alle genomineerden is te vinden op de website.

 

Op 15 augustus maakt de organisatie bekend welke vijf genomineerden doorgaan naar de finale. Op 14 september is de finale in de Gashouder in Amsterdam. Hier is Koningin Máxima bij aanwezig en wordt duidelijk welke start-ups er in de prijzen vallen.

 

292 duurzame ondernemersplannen uit 61 landen

De Nationale Postcode Loterij zoekt met de Postcode Lottery Green Challenge voor het tiende jaar op rij naar nieuwe producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Een deskundige pre-jury bestudeerde de 292 duurzame ondernemersplannen die werden ingestuurd vanuit 61 landen. Margriet Schreuders, voorzitter pre-jury: ‘De 25 genomineerden richten zich op de uitdagingen van nu: duurzame energie, voedselverspilling en verstedelijking. Het lezen van hun ondernemingsplannen geeft ons een kans om met hun bril naar de wereld te kijken. Het is inspirerend om te zien hoe zij denken in termen van kansen in plaats van problemen. Deze ondernemers werken aan oplossingen voor de wereld van morgen.’

Vorig jaar won de Nederlander Jurriaan Ruys de hoofdprijs van 500.000 euro. Hij wist de jury te overtuigen met zijn Land Life Company. Een organisatie die biologisch afbreekbare couveuses ontwikkelt waarmee jonge boompjes in extreem droge gebieden kunnen overleven en herbebossing mogelijk wordt.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
 • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

 • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen