Nieuws

Voorstel voor norm over duurzaamheidskeurmerken

8 augustus 2017 | Nog geen reacties | Door: Redactie TGTHR | Bron: NEN

Duurzaamheidskeurmerken hebben een grote vlucht genomen. Hierdoor is bij consumenten verwarring ontstaan over de betekenis en waarde van deze keurmerken. Binnen ISO is daarom een voorstel gedaan voor een norm voor duurzaamheidskeurmerken. Belanghebbenden kunnen hun mening geven over het voorstel.

 

Door ISO is al in 2007 een workshop georganiseerd over de vraag of consumenten duurzaamheidskeurmerken kunnen vertrouwen. In samenwerking met enkele fairtrade organisaties is naar aanleiding daarvan een rapport opgesteld waaruit blijkt dat het voor consumenten belangrijk is kennis te hebben over wat een goed duurzaamheidskeurmerk is en dat het goed is om afspraken te maken over kenmerken van een geloofwaardig keurmerk. Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft afgelopen jaar een rapport gepubliceerd over dat het vertrouwen in keurmerken in het geding is omdat consumenten geen onderscheid meer kunnen maken tussen goede en slechte keurmerken.

Afgelopen december heeft een werkgroep binnen ISO deze discussie weer opgepakt en een aanbeveling gedaan voor het ontwikkelen van een norm voor duurzaamheidskeurmerken.

 

Technical Specification

Deze norm krijgt de vorm van een TS (Technical Specification). Er worden onder meer criteria opgenomen die betrekking hebben op geloofwaardigheid, helderheid, transparantie, niet misleidend, adequate informatie en traceerbaarheid. Er zal niet worden gedefinieerd wat duurzaamheid is. Met deze norm moet duidelijk worden wat een geloofwaardig duurzaamheidskeurmerk is.

 

Reageren

Er is een online vragenlijst ontwikkeld waar belanghebbenden een reactie kunnen achterlaten. De deadline voor reacties is 1 oktober 2017. Meer informatie kunt u opvragen via mm@nen.nl.

 

Meer informatie

Voor informatie over dit voorstel voor een nieuwe norm kan na 21 augustus contact worden opgenomen met: Thamar Zijlstra, consultant normontwikkeling bij NEN, mm@nen.nl of (015) 2 690 154.

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen