Nieuws
Facility Management

200 rijksgebouwen geoptimaliseerd door energiemanagement

16 februari 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Unica

Het Rijksvastgoedbedrijf en Unica Ecopower hebben een overeenkomst gesloten om voor 200 gebouwen onnodig energieverbruik tijdig te signaleren, zodat het Rijksvastgoedbedrijf corrigerende maatregelen kan treffen. Door een slimme en doelmatige uitvoering van energiemanagement bespaart het Rijk zo op energiekosten en wordt bijgedragen aan verdere CO₂-reductie.

 

Sinds 2016 is het Rijksvastgoedbedrijf verantwoordelijk voor de energierekening van alle rijkskantoren. Door het toepassen van energiemanagement wil het Rijksvastgoedbedrijf energiekosten besparen en het milieu minder belasten. Daarnaast draagt energiemanagement bij aan de borging van de energiebesparing die in de afgelopen jaren met FCIB (Functioneel Controleren, Inregelen en Beproeven van klimaatinstallaties) is behaald.

 

Grote vastgoedportefeuilles

Energiemanagementsoftware is dankzij de verregaande automatisering in combinatie met telemetrische energiemeters steeds efficiënter en effectiever in te zetten voor grote vastgoedportefeuilles. Het Rijk maakt hier sinds enkele jaren gebruik van. Dankzij de beschikbaarheid van deze automatisering zijn de basiskosten voor energiemanagement laag gedurende een langjarig traject. Ook ontstaat er inzicht om op locatie gericht onderzoek te kunnen uitvoeren naar vaststelling van verbetermaatregelen en kunnen relatief snel besparingsresultaten worden behaald.

 

Energieprofielen

De omvang van de deelportefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf bestaat voornamelijk uit kantoorgebouwen en justitiële inrichtingen. Alle hoofdmeters van deze gebouwen zijn gekoppeld aan het energiemanagementsysteem van het Rijk, waarin de historische gebruiksprofielen zijn opgeslagen. Unica Ecopower gebruikt dit systeem om op basis van de energieprofielen te kunnen adviseren over een verdere verlaging van zowel het energieverbruik als de contractcapaciteit van de aansluitingen. De contractduur heeft een looptijd van minimaal twee jaar.

 

Praktijkervaring als adviesdienst

Unica Ecopower, een gespecialiseerd bedrijf binnen Unica op het gebied van energie en duurzaamheid, monitort haar eigen portefeuille van duurzame energiesystemen en klimaatinstallaties ook via een energiemanagementsysteem en stuurt via verbruiksmonitoring, alarmen en analyses op energie-efficiëntie, kostenreductie en comfort. Deze praktijkervaring biedt zij als adviesdienst aan haar relaties, waarbij de installatietechnische kennis extra toegevoegde waarde biedt.

 

Gezamenlijke ambitie

De ambitie van zowel het Rijksvastgoedbedrijf als Unica ligt op het verder verduurzamen van de gebouwde omgeving en beiden hebben ruime ervaring op dit gebied. Door het delen van deze kennis zal deze verduurzaming de komende jaren verder vorm krijgen, waarmee wordt bijgedragen aan de verhoogde internationale klimaatdoelstellingen.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen