Nieuws

BAM en Universe Architecture lanceren revolutionaire robo-printer op FabCity

14 juni 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Europe by People

De eerste 3D BUILDER ter wereld is in gebruik genomen op FabCity. Deze ‘bouwmachine’ is de eerste in zijn soort waarbij de vrijevorm-printtechniek gekoppeld is aan robotica uit de automotive-industrie. Deze baanbrekende innovatie maakt vrijevorm-architectuur mogelijk, maar ook het realiseren van ingewikkelde gevels met ornamenten.

 

De nieuwe robot met verwisselbare printkop print steen en beton volgens de Italiaanse D-Shape methode. Nieuwe printtechnieken voor bijvoorbeeld staal en isolatie kunnen in de toekomst worden gekoppeld. Ook kunnen in samenwerking met robotica partner AcoTech uit Lith rupsbandjes onder de robot worden gezet zodat deze straks autonoom over de bouwplaats kan rijden. De 3D BUILDER gaat op FabCity, de tijdelijke duurzame campus op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam, een begin maken met de bouw van het Landscape House op schaal 1:4.

Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture: ‘Het is fantastisch om gezamenlijk een machine te bedenken die iets nieuws mogelijk maakt. Tijdens de Renaissance was dat veel gebruikelijker voor architecten.’

Rutger Sypkens van BAM Bouw en Techniek: ‘Naast de vormvrijheid zijn we zeer gegrepen door het circulaire proces. Betongranulaat maar ook reeds gemaakte prints kunnen in een later stadium weer als grondstof voor de machine dienen.’

 

Methode 3D BUILDER

De methode is te vergelijken met een inkjetprinter, maar in plaats van inkt op papier te druppelen wordt een bindvloeistof laag voor laag op zand gedruppeld die zo verhard tot steen in elke gewenste vorm. De nu in Amsterdam gebruikte materialen komen veel in de natuur voor en werden door de Romeinen en Chinezen al eeuwen geleden gebruikt voor het versterken van bijvoorbeeld de Chinese muur.

 

Geschiedenis

In 2013 maakte architect Janjaap Ruijssenaars (Universe Architecture) bekend een gebouw zonder begin of einde (het Landscape House) met een 3d printer te gaan maken. Eind 2015 werd in opdracht van BAM, die de directe manier van maken en de circulariteit van de materialen omarmt, de eerste stap gezet; een 3d geprint stadsbankje van steen voor de stad Amsterdam.

 

Lancering op FabCity

Egbert Fransen, Cultureel intendant van het officiële EU2016 Arts & Design programma Europe by People: ‘Dat de realisatie van deze unieke samenwerking plaats vindt op FabCity is voor mij het bewijs dat als je verschillende innovatieve partijen, groot en klein, bij elkaar zet er baanbrekende initiatieven uit voortkomen die relevant zijn voor de ontwikkeling van de stad van de toekomst.’ Op FabCity zijn vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes te zien waarbij duurzaamheid en circulaire economie centraal staan. FabCity is voor iedereen gratis toegankelijk t/m 26 juni 2016.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen