Nieuws
Algemeen

BlaBla-Bingo wijst op doodlopende wegen tijdens Energiedialoog

5 april 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Milieudefensie

Bij de aftrap van de Nationale Energiedialoog op donderdag 7 april in Rotterdam, Eindhoven en Leeuwarden, speelt Milieudefensie met het aanwezige publiek de ‘BlaBla-Bingo’. Tijdens de energiedialoog gaat de overheid de komende maanden met burgers en bedrijven in gesprek over de energietoekomst van ons land. Met de BlaBla-bingo maakt Milieudefensie duidelijk dat de tijd van praten over valse oplossingen zoals schaliegas, kernenergie of aardgas als transitiebrandstof nu echt voorbij is. Er is snelle actie nodig om de noodzakelijke energietransitie in gang te zetten.

 

‘Milieudefensie vindt het goed dat de overheid iedereen vraagt om mee te denken over hoe we onze CO₂-uitstoot terug kunnen brengen,’ zegt Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie. ‘Maar we vragen ons af of dit dialoogtraject niet wederom een uitsteltactiek is. Het is immers al lang bekend wat er moet gebeuren: kolencentrales sluiten, de gaskraan in Groningen dicht, huizen nul-op-de-meter maken en volop inzetten op wind- en zonne-energie. Valse oplossingen als kernenergie, of de deur nog even openhouden voor fossiel, dat kunnen we ons simpelweg niet meer veroorloven. Daarom speelt Milieudefensie tijdens de energiedialoog ouderwets bingo. Niet met cijfers, maar met loze uitspraken die we niet meer willen horen. Zo sturen we het gesprek naar waar het echt over moet gaan: concrete oplossingen om in versneld tempo te bouwen aan een fossielvrij Nederland.’

 

Dat versnellen noodzaak is, is glashelder. Het bleek ook deze week weer, uit de Europese duurzaamheidsranglijst van het CBS: Nederland is binnen de Europese Unie, op Frankrijk na, het verst verwijderd van de afgesproken Europese doelen voor duurzame energie in 2020. Een verrassing was dat niet. Want hoewel ook minister Henk Kamp van Economische Zaken inmiddels hardop zegt dat het tijdperk van fossiele energie voorbij is, worden aan die woorden vooralsnog te weinig daden toegevoegd.

 

Ike Teuling: ‘We moeten af van kolen, olie en gas. Daarover zijn harde afspraken gemaakt, in ons eigen energieakkoord, in Europa en wereldwijd tijdens de klimaattop in Parijs. Dat is niet voor niets: inmiddels is iedereen, zelfs sommige energiebedrijven, ervan doordrongen dat de toekomst fossielvrij moet zijn, en dat dat ook heel goed kan. Sommige landen zetten zich hier hard voor in, maar Nederland gaat de afgesproken doelen in het huidige tempo niet redden. Dat is de boodschap die wij minister Kamp mee willen geven tijdens de energiedialoog’.

 

De landelijke energiedialoog start op 7 april en loopt tot 1 juli 2016.

Kijk voor meer informatie in de agenda

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen