Nieuws
Industrie

Chemiebedrijven wisselen waterstof uit via pijpleiding

15 maart 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Ministerie van Economische Zaken, Gasunie

Chemiebedrijven Dow Benelux, Yara en ICL-IP Terneuzen gaan onderling waterstof uitwisselen via een pijpleiding. DOW Benelux heeft waterstof over als restproduct, terwijl kunstmestmultinational Yara en broomproducent ICL-IP waterstof nodig hebben als grondstof voor hun eindproducten. Yara en ICL-IP moeten nu zelf waterstof maken of inkopen. Door het uitwisselen van waterstof kunnen deze bedrijven hun CO₂-uitstoot en gasverbruik fors verminderen. De besparing is ongeveer net zo groot als het gebruik van drieduizend huishoudens.

 

Minister Kamp van Economische Zaken: ‘Dow, Yara en ICL-IP dragen hiermee bij aan het oplossen van een maatschappelijke uitdaging én aan het versterken van de economie. Ze zetten de industriesector in Zeeland nog beter op de kaart.’ De waterstof wordt uitgewisseld via een bestaande gaspijpleiding van Gasunie onder het Kanaal bij Terneuzen; deze loopt van DOW via ICL-IP naar Yara. De leiding wordt nu nog maar incidenteel gebruikt. Minister Kamp ondertekende in Sluiskil een overeenkomst met de betrokken bedrijven, de provincie Zeeland, Gasunie, Impuls Zeeland en de havens van Vlissingen en Terneuzen. De overeenkomst heet Green Deal Waterstof Symbiose.

 

Belangrijke stap

Het project is een eerste succes voor de industriële samenwerking in het Smart Delta Resources platform (SDR), een initiatief van elf energie- en grondstof intensieve industriële bedrijven in de Delta regio. Met ondersteuning van de provincie Zeeland, Zeeland Seaports en Economische Impuls Zeeland bouwt het platform aan concrete business cases. Het is de bedoeling dat meer van deze samenwerkingsprojecten zullen volgen. ‘De echte meerwaarde van deze industriële samenwerking is dat dit het vliegwiel naar duurzame groei van de industrie in de regio op gang brengt’, aldus Anton van Beek, President van Dow Benelux. ‘Hiermee zetten we een belangrijke stap in het gezamenlijk realiseren van een nieuwe toekomst voor de industrie.’ Bart Jan Hoevers, manager Network Development van Gasunie Transport Services: ‘Deze Green Deal laat zien dat het landelijk gastransportnetwerk op deze manier uitkomst biedt bij het verduurzamen van de industrie in de Delta regio. Door gas op maat in te zetten kan groene groei worden behaald in een doorgaans moeilijker te verduurzamen sector. En dat is goed nieuws.’

 

Win-wins voor groene groei in de regio

De Green Deal tussen de Rijksoverheid en zeven betrokken partijen, opent de weg naar het realiseren van een waterstofuitwisseling binnen het SDR met duidelijke win-wins:

  • Een hoogwaardiger toepassing van de waterstof die vrijkomt uit de kraakinstallaties van Dow. Deze wordt ingezet als grondstof voor hoogwaardige producten van Yara en ICL-IP.
  • Een daling in het energieverbruik. In eerste instantie met 0,15 PJ per jaar, wat overeen komt met het gasverbruik van circa 3.000 huishoudens. In een volgende fase nemen de besparingen verder toe.
  • Het ondergrondse transport via het gasnetwerk zorgt voor een duurzaam, efficiënt en veilig vervoer van waterstof.
  • Het transport van waterstof over de weg naar ICL-IP wordt met 70% tot 80% teruggedrongen, waarmee de externe veiligheid verbetert.
  • Een CO₂-besparing die met de realisatie van het gehele project tussen de 20.000 en 40.000 ton bedraagt: vergelijkbaar met de warmtevraag van 10.000 tot 20.000 inwoners.

 

Vertrouwen

Minister Kamp legde ook de eerste steen voor een nieuwe fabriek van Yara. De Noorse kunstmestmultinational investeert een kwart miljard euro in deze zogeheten Ureum-8 fabriek. De totale investeringen van Yara in Sluiskil in de afgelopen vijf jaar komen daarmee op 700 miljoen euro, terwijl de chemische industrie in Europa onder druk staat. Minister Kamp: ‘Met deze investeringen toont een grote multinational als Yara vertrouwen in Nederland als vestigingsland en Zeeuws-Vlaanderen als strategische locatie. De bouw van de nieuwe fabriek is goed nieuws, niet alleen voor Yara, maar voor de hele regio.’ Grote industriële bedrijven als DOW, Cargill, SABIC en Yara zijn belangrijk voor de werkgelegenheid in Zeeland. Van de totale beroepsbevolking van 161.000 mensen werken er 136.000 in de industrie en diensten.

 

Bekijk de flyer ‘Waterstof voor de regio’

 

Foto: Vlnr. Dhr. van Beek (Dow), Dhr. Sletten (Yara), Dhr. de Reu (Prov. Zeeland), Dhr. Hoevers (GTS), Dhr. ten Voorde (Impuls), Dhr. Engels (ICL-IP). Op de voorgrond Minister Kamp.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen