Nieuws
Facility Management, Bouw, Dienstverlening

Deloitte, ABN AMRO en ECOstyle winnaars van internationale BREEAM Awards

9 maart 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Dutch Green Building Council

Deloitte, ABN AMRO en ECOstyle hebben de internationale BREEAM Awards gewonnen. Deze prijzen voor de meest duurzame gebouwen ter wereld werden op 8 maart jl. uitgereikt in het Marriott in Londen.

 

De Nederlandse inzendingen werden door een deskundige jury gekozen uit de meer dan veertig genomineerde gebouwen. Deloitte ging er eveneens met de publieksprijs vandoor. BREEAM is wereldwijd het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen.

 

The Edge

Deloitte won in de categorie ‘Nieuwbouw’ met haar nieuwe kantoor The Edge aan de Amsterdamse Zuidas. De jury prees de slimme technologieën die door OVG Real Estate en Philips in het gebouw zijn verwerkt. Zo kunnen kantoormedewerkers met hun smartphone zelf de temperatuur en het lichtniveau regelen. Ook heeft het gebouw meer zonnepanelen op dak en gevel dan welk ander Europees kantoor dan ook. Het kantoorgebouw met de hoogste BREEAM-score ooit behaald voor een kantoorgebouw (98,36%) kreeg eveneens de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de publieksprijs ‘Your BREEAM’.

 

Hoofdkantoor ABN AMRO

In de categorie duurzame ‘Bestaande Kantoren’ won ABN AMRO de BREEAM Award met haar hoofdkantoor aan de Amsterdamse Gustav Mahlerlaan. De bank heeft als doel om de CO₂-uitstoot van het kantoor uit de jaren ‘60 drastisch te verlagen. Daarnaast wil ABN AMRO de kennis en ervaring delen met hun klanten uit de vastgoedsector. Dat heeft de jury gewaardeerd. Ook het slimme en toekomstbestendige gebouwbeheer werd als onderscheidend beoordeeld.

 

ECOstyle

Het kantoor met magazijn van ECOstyle won in de categorie ‘Industrie’. In het juryrapport werden vooral de ligging in het duurzame werklandschap Ecomunitypark in Oosterwolde en de levering van energie en warmte benadrukt. Met zes warmtepompen en zuiveringsinstallaties voor regenwater levert het gebouw een waardevolle bijdrage aan de omgeving. Met het winnen van deze award laat ECOstyle het eveneens in deze categorie genomineerde distributiecentrum van Tesla (NewLogic II) achter zich.

 

Trots op internationale waardering

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council, de beheerder van het BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk in Nederland is verheugd met Nederlandse succes: ‘Een kantoor van de toekomst, een geweldig voorbeeld van hoe je bestaande gebouwen kunt verduurzamen én een innovatief gebouw in een bijzonder gebied: ik kan niet anders dan trots zijn op deze internationale waardering voor deze Nederlandse projecten. Laat dit ook voorbeelden zijn voor de rest van de markt. Er ligt nog een uitdagende opgave voor het verduurzamen van bestaande gebouwde omgeving. Daarmee kunnen we de CO₂-uitstoot flink terugdringen en tegelijkertijd zorgen voor comfortabele en gezonde gebouwen.’

 

Andere winnaars

Winnaar in de categorie ‘Onderwijs en Gezondheid’ werd The Enterprise Centre, van de University of East Anglia in Norwich. Five Pancras Square in Londen won in de categorie voor gebouwen met meerdere functies. Noda van Coca-Cola in Parijs sleepte de BREEAM Award voor de categorie ‘Interieur’ in de wacht. De prijs voor duurzame woningbouw was voor Courtauld Road in London. De award voor het meest duurzame bestaande winkelcentrum ging naar Kanyon in Istanbul. Voor deze categorie was ook CityMall in Almere genomineerd. Winkelcentrum Torsplan in Stockholm won in de categorie ‘Nieuwe Winkelcentra’.

 

Over de Dutch Green Building Council (DGBC)

Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) is een onafhankelijke non-profit netwerkorganisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Hiermee wil DGBC een belangrijke rol spelen in de transitie naar een circulaire economie waarin het prettig en gezond wonen, werken en leven is. Ze stimuleren kennisontwikkeling, zorgen voor verbinding tussen participanten, verzorgen opleidingen en organiseren en faciliteren bijeenkomsten en evenementen over actuele duurzaamheidsthema’s. Ook beheert en ontwikkelt DGBC het BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk. Dit is nationaal en internationaal hét keurmerk om de duurzame prestaties van gebouwen, sloopprojecten en gebieden te beoordelen.

 

Foto: The Edge in Amsterdam

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen